Psychotherapie en non-dualiteit

Douwe Tiemersma (red.)
 

Psychotherapie en non-dualiteit

3e Advaita Symposium


206 pagina’s
prijs € 17,00
ISBN 90 77194 02 9 / NUR 739, 777

Stuur een mail naar uitgeverijadvaita@gmail.com indien je dit boek wilt bestellen.


De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd. Juist de confrontatie biedt de mogelijkheid de grondslagen van de visies en de praktijken te verhelderen. Daardoor ontstaat meer zicht op de mogelijkheden en grenzen van de hulp, ook bij vormen waarin een integratie van oosterse en westerse elementen wordt nagestreefd.
Een gedeelte van het boek wordt gevormd door de uitgewerkte lezingen die werden gehouden op het 3e Advaita Symposium (februari 2003) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Aanvullende teksten completeren het geheel.


Inhoud

Douwe Tiemersma
- Inleiding op het symposium
- Discussiestuk Psychotherapie en advaita-onderricht
- Advaita-onderricht tussen onbehagen en bevrijding
- De gekte van de verlichting en de bijna-verlichting van de gekte
- Nabeschouwing

Theo van Leeuwen
- Inleiding
- Jung en Yoga/Vedanta

Kosse Jonker
- Psychotherapie en meditatie

Norbert Scheepers
- Integrale psychotherapie: over vormen van zelf, mystiek en psychotherapie

Adeline van Waning
- Boeddhistisch perspectief: over zelfbeleving, non-dualiteit en dualiteit

Ria Kloppenborg
- Boeddhistische psychologie en westerse psychotherapie: niet-Zelf en zelf

Han de Wit
- Een visie op het lijden vanuit het boeddhisme en de psychotherapie

Klik hier om een deel van de tekst uit het boek te lezen


Besprekingen

‘Het vormt een brug tussen (psycho-) therapie, transpersoonlijke psychologie, boeddhisme en non-dualiteit. Uiteraard met de strekking dat er een weg moet zijn om aan het lijden (neurotisch of existentieel) een eind te maken. Voor wie op zoek is naar ‘verlichting’ en weinig kennis heeft van de verschillende tradities, geeft dit boek een gedegen overzicht.’
InZicht. Wegen van radicaal zelfonderzoek (Volledige bespreking)

‘Het open en informatieve karakter van de bijdragen en toegevoegde teksten maakt de bundel … uitstekend geschikt voor verdere oriëntatie, mede door de literatuurlijsten.’
Nederlandse Bibliotheek Dienst (Volledige bespreking)


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod