Advaitacentrum


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.

Nederlands (NL-BE)English (United Kingdom)
Home
  • 0
  • 1
  • 2
prev
next

Stiltewandelingen

News image

  Tiemersma, Douwe / Blok, Pia de Stiltewandelingen naar eenheidOmvang: 96 blz.Binding: Hardcover/gebonden Illustraties: 40 foto'sPrijs: € 14,95 fr... lees meer

Non-dualiteit

News image

  Jij bent, ik ben dat licht, | licht dat overal zijn centrum heeft; | universeel stralen wij van binnenuit | onbeperkt de rijkdom | van het kleur... lees meer

Openingen naar Openheid

News image

    Als er een kleine bres in de dijk is, is de zee niet meer te houden.  Door ontspanning vallen grenzen weg en meteen is er vreugde.   Opening... lees meer

Non-dualiteit PDF Afdrukken

 

Non-dualiteit

Jij bent, ik ben dat licht, |
licht dat overal zijn centrum heeft; |
universeel stralen wij van binnenuit |
onbeperkt de rijkdom |
van het kleurenspel, |
zolang het doorgaat.

Non-dualiteit - de grondeloze openheid

Douwe Tiemersma


Inhoud

1 Een eerste aanduiding van non-duale openheid
2 Herkenning van openheid
3 De non-dualiteit van situaties
4 Grondeloze openheid buiten
5 Zelf-zijn als grondeloze openheid en de non-
dualiteit met de openheid buiten
6 De non-dualiteit van het absolute en relatieve
7 De zijnservaring van non-dualiteit


Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

“Als er ontspanning optreedt, verdwijnen de scheidingen tussen jezelf en het andere en de anderen. Dan ontstaat er heelheid en verdwijnen de conflicten.
Als grenzen verdwijnen, ontstaat vanzelf geluk. Iedereen kent dit geluk, al is het maar in het besef dat het afwezig is. Dan is er het streven om dit weer te vinden.”

Douwe Tiemersma verwijst naar deze ontspanning en dit geluk en naar vele andere plaatsen om de lezer de non-dualiteit te laten herkennen in de eigen ervaring. Dan ontstaat er de bewustwording van een openheid zonder scheidingen die blijkbaar altijd al in de eigen sfeer aanwezig was, maar die nooit de status kreeg van echte werkelijkheid. Als de betrekkelijkheid van de wereld van de scheidingen en de waarheid en waarde van de fundamentele openheid duidelijk wordt, kan de dimensie van non-dualiteit in de eigen zijnservaring blijvend openbreken. Het gaat hier om een ‘directe weg’ van het levende inzicht, dat grote praktische consequenties heeft.

Non-dualiteit is in alle grote religies en wereldbeschouwingen aanwezig. In de Advaita Vedânta, de Indiase stroming die teruggaat op de oude Upanishaden van de 8e – 6e eeuw
is de non-dualistische visie uitgewerkt tot een filosofie. Ook in het boeddhisme en daoïsme en in de joodse, christelijke en islammystiek is de non-dualistische visie aanwezig als de hoogste waarheid: de hoogste werkelijk is die waarin geen tweeheid is tussen het ‘hoogste’ en de kern van zelf-zijn, de essentie van alles en iedereen.

Het boek is ontstaan uit inleidingen en gesprekken met mensen die inzicht in non-dualiteit zochten en om een beschrijving en verduidelijking vroegen. De gespreksopnames werden uitgetypt tot de teksten die het belangrijkste materiaal van dit boek vormen. Samen met korte poëtische teksten vormen zij een goed toegankelijk boek over wat iedereen uiteindelijk zoekt.
Dr. Douwe Tiemersma was docent wijsgerige antropologie en interculturele wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Nu geeft hij leiding aan het Advaita Centrum te Gouda, waar zijn activiteiten op het terrein van non-dualisme (advaita), yoga en meditatie zijn ondergebracht.

Bespreking in InZicht
Bespreking in Koorddanser
Bespreking in OHM-Vani
Boekpresentatie - deel 1 - Kees Boukema en Douwe Tiemersma
Bespreking in Yoga Nieuwsbrief (Ver. v. Yogaleerkrachten Ned.)


Uitgeverij Advaita, ISBN 978 90 77194 06 5, geb., 212 pag., prijs € 26,-

Bestellen: klik hier