Nietsnut!


Ik moest deze week denken aan een herinnering. Ik zat op de lagere school in de 5e klas. Op een dag werd de juf (een non overigens) in de klas kwaad op mij en zei tegen me: ‘jij nietsnut!’ Ik kende dat woord niet en vroeg wat het betekende. De klas moest lachen. Nog kwader riep de juf dat ik dat thuis maar in het woordenboek moest opzoeken.’s Avonds toen ik in mijn bedje lag zocht ik het op. Ik weet de definitie niet meer, maar ik kan me nog wel herinneren dat ik moest huilen toen ik het las. Het was voor mij een bevestiging van wat ik al aanvoelde: ‘ik ben nergens goed voor’. Het was (achteraf gezien) het einde van mijn Openheid en het begin van mijn leven als persoon. Nu, de veertig gepasseerd, begint het bij me te gloren dat ‘ik’ inderdaad nergens goed voor is...
Niels

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod