6 - Waarschuwingen in verband met het gebruik van antidepressiva bij jongeren

Waarschuwingen in verband met het gebruik van antidepressiva bij jongeren

www.medinet.be, 22 november 2004


In de pers verschenen berichten over het gebruik van antidepressiva bij jongeren en de mogelijkheid dat zij zouden leiden tot zelfmoord.
We wensen wat achtergrondinformatie te geven.
Reeds in de loop van 2003 waren in Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten waarschuwingen verschenen over het gebruik van de antidepressiva paroxetine en venlafaxine bij kinderen en adolescenten [zie Folia januari 2004]. Studies hadden immers twijfels doen rijzen over hun doeltreffendheid in deze leeftijdsgroep, en toonden een hoger risico van zelfmoordgedachten en zelf-beschadigend gedrag (“self-harm”) in de behandelde groep dan in de placebogroep. Analyses naar de doeltreffendheid en veiligheid van andere antidepressiva, in het bijzonder de selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s), waren op dat ogenblik lopende.
Ondertussen hebben de Britse en Amerikaanse gezondheidsinstanties de resultaten van hun analyse op hun websites geplaatst. Hun huidig standpunt in verband met het risico van suïcidaal gedrag is als volgt.
- De Britse gezondheidsinstanties komen tot het besluit dat in de studies bij jongeren, zelfmoordgedachten en/of zelfbeschadigend-gedrag frequenter optrad(en) met sertraline, citalopram, paroxetine en venlafaxine, dan met placebo; met fluoxetine en mirtazapine werd geen toename van het risico ten opzichte van placebo gezien; met escitalopram en fluvoxamine zijn er geen gegevens uit klinische studies. [http://www.mca.gov.uk/ourwork/monitorsafequalmed/safetymessages/ssriover...
- Het laatste standpunt van de Amerikaanse gezondheidsinstanties is dat het momenteel niet mogelijk is te besluiten of de onderzochte antidepressiva (bupropion, citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, mirtazapine, nefazodon, paroxetine, sertraline en venlafaxine) een rol spelen in het ontstaan van suïcidaal gedrag, maar zij waarschuwen dat de patiënt van nabij moet worden gevolgd, zeker in het begin van de behandeling. [http://www.fda.gov/medwatch/SAFETY/2004/safety04.htm#antidepressants]
Het blijft op dit ogenblik moeilijk te besluiten of er werkelijk een causaal verband bestaat tussen suïcidaal gedrag en antidepressiva.
In België zijn antidepressiva niet geregistreerd voor behandeling van depressie bij kinderen en adolescenten. Dit is ook zo in vele andere landen (uitzondering is fluoxetine dat in de Verenigde Staten daar wel voor aanvaard is). Ze worden echter vaak “off-label” gebruikt, dus buiten de in de bijsluiter vermelde indicaties.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod