Nisargadatta Maharaj, Ik ben


Ankh-Hermes, Deventer 1982, 229 blz. en Altamira-Becht, Bloemendaal 2000, 451 blz., ook samen met Zijn in één band verschenen bij Altamira-Becht


Nisargadatta Maharaj is een van de grootste advaita-leraren van de 20ste eeuw. Ik ben verscheen oorspronkelijk samen met Zijn als I am That (soms in twee, ook in één band) bij Chetana in Bombay (1973). Dit boek werd samengesteld op basis van bandopnames van gesprekken met bezoekers door Maurice Frydman en uit het Engels naar het Nederlands vertaald door Wolter Keers. Het vormde de basis van zijn bekendheid in het Westen. Bij latere gesprekken werd de lectuur van deze twee werken voorondersteld.

Ik ben bevat 55 gesprekken die plaats hadden in Bombay tussen 7 mei 1970 en 1 mei 1971. In die periode ging Nisargadatta nog uitgebreid in op elementaire vragen. Zijn antwoorden zijn zeer direct en aangepast aan de vraagsteller. Soms is het antwoord effenaf brutaal, soms getuigend van groot geduld.
Het is verbazend hoe Nisargadatta alle vragen direct ontdoet van franjes en de bezoeker in een paar zinnen diepgaand confronteert met de kern van zijn probleem. Hij laat nooit toe dat er afgeweken wordt van het ene doel: zelfrealisatie.

[J.-P.V.]

* Aanwezig in bibliotheek Advaita Centrum


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod