43. Bewustzijn van ruimte en ontspanning

...
Meer en meer wordt me duidelijk dat het proces van volledig vrij komen een proces is dat niet alleen op bewustzijnsniveau plaats heeft, maar dat werkelijk ook het lichaam meedraagt en dient vrij te maken. Hoe meer het lichaam vrij komt, hoe ruimer het wordt.
Mijn ervaring is nu dat voor het loskomen van diepe verkrampingen het besef van de oneindige ruimte als zijnde zachtheid en liefde een noodzakelijk iets is, willen deze verkrampingen kunnen loskomen.
...
Echter is het mij tot op heden nog niet zo duidelijk hoe de oriëntatie op de ruimte kan plaats vinden als er spanningen zijn in de lichamelijke energieën. Ik zie die twee nog niet samen zonder dat daar enige spanningen zijn, tenzij het contact met het lichaam verdwijnt.
Het is precies of ik de oriëntatie op de ruimte nog vaak teveel wil vasthouden of nastreven en daardoor mezelf onder een spanning breng, het is alsof ik dan automatisch mijn eigen energiestroom ga blokkeren en afhouden.


Uit het antwoord

De oriëntatie op de ruimte kan in zekere mate altijd plaatsvinden, ook al zijn er spanningen in de lichamelijke energieën. De ruimte geeft de energieën de beste situatie om zich te ontplooien. Natuurlijk helpt een goede lichamelijke en energetische situatie bij de geestelijke gerichtheid. De invloed is wederzijds. Begin maar en zet door op de verschillende niveaus.
...
Natuurlijk, het gaat het om ontspanning op alle niveaus.
Een aspect van ontspanning is dat er meer ruimte komt. Daarom werkt het goed als ontspanning gepaard gaat met bewust-zijn van de grotere ruimte. Soms kan het ontspannen-zijn het voortouw nemen in de verruiming, soms het bewust-zijn, soms gaan ze helemaal samen. Dat laatste is bij jou het beste. Laat je dus maar ontspannen, terwijl er ontspannen helderheid blijft.
Blijf zo bij je eigen ervaring. Je hoeft niets te snappen, alleen maar te zijn in volledige ontspanning. Prachtig toch?


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod