Verdwijnende scheidingen

Douwe Tiemersma
 

Verdwijnende scheidingen

Proeven van intercultureel filosoferen

276 pagina’s, paperback

Stuur een mail naar uitgeverijadvaita@gmail.com indien je dit boek wilt bestellen.

Inhoud

1. Filosofie: existentieel, spiritueel, praktisch en intercultureel
2. Enkele uitgangspunten van de interculturele filosofie
3. Filosofische thema's in het hindoeïsme voor een oosterse renaissance
4. Naar een verruimde ervaring en rationaliteit door interculturaliteit. Merleau-Ponty over westerse en niet-westerse filosofen
5. De ruimte van de waarneming
6. Organische tijd
7. Over het energie-begrip in westerse en in Indiase tradities
8. De levensenergie en het energetische lichaam ervaren en beschrijven
9. Karma en reïncarnatie: een relativerende en een positieve interpretatie
10. De onderlinge verbondenheid en de bevrijding van leven en dood in het hindoeïsme
11. Etnisch-narratieve en ethische identiteit (Senghor en Ricoeur)
12. De Ander en ik in de Bhagavadgîtâ en bij Levinas
13. Advaita: de onuitsprekelijke eenheid van mijzelf en de ander
14. De actuele betekenis van de Advaita Vedânta

* Register van namen
* Lijst van publicaties
* Uitgeverij Advaita Centrum
* Advaita Centrum
* Adressen


De filosofie kan er niet omheen opvattingen uit andere culturen in de beschouwing te betrekken. De reden daarvoor is niet alleen de globalisering die zich sterk doorzet. Zij zou zich filosofisch tekort doen als zij de interculturele verruiming van het eigen westerse kader zou verzaken. Dit boek bevat een aantal samenhangende artikelen op het terrein van de interculturele filosofie: over de grondslagen van de interculturele filosofie, ruimte, tijd en energie, lichaam, karma en reïncarnatie, dood en leven, de ander en ik.
Door de beoefening van interculturele filosofie verdwijnen scheidingen. Dit is het thema van de verschillende hoofdstukken. Hier worden de scheidingen tussen de waarnemer en het waargenomene, verleden, heden en toekomst, energie en leven, leven en dood en de ander en ik intercultureel besproken en gerelativeerd. Nieuwe mogelijkheden worden daarbij getoond. Theoretische en praktische moeilijkheden die uit die scheidingen voortvloeien, kunnen zo verdwijnen. Op diverse plaatsen wordt gewezen op de mogelijkheid dat alle scheidingen radicaal wegvallen in een non-duale sfeer (Sanskriet: advaita), in volledige openheid.
Het boek verschijnt bij het afscheid van dr. Douwe Tiemersma van de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij onderwijs gaf en onderzoek deed op het terrein van de wijsgerige antropologie en de interculturele filosofie.


Tekst uit het boek

Voor de filosofie lijkt het belangrijk de spirituele ervaringen en dimensies, die er nu eenmaal zijn, in de beschouwing te betrekken. Door een uitsluiting ervan beperkt de filosofie zich al in het begin, zodat de resultaten van filosofiebeoefening onnodig beperkt blijven. Een verruimde ervaring geeft ruimere mogelijkheden. [pag. 11-17] (Lees verder)


Boekbespreking

"Een specialistisch en grensverleggend boek voor een filosofisch onderlegd publiek." Drs. Marianne van den Heuvel. Bron: NBB (Lees verder)


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

  • Chakrayoga

    Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod