Chakrayoga – toelichting 5: Hoeveel oefenen?

bij het hele boek


In het boek staan veel oefeningen. De vraag kwam: moeten we nu alle oefeningen even uitgebreid doen?
Deze vraag komt gemakkelijk op, als je van buitenaf naar al de oefeningen kijkt. Belangrijker is het om maar aan de slag te gaan. Kijk niet naar de hoeveelheid. Je moet niets. Als je iets van het belang van de oefeningen inziet, ga je gewoon aan de gang en dan zie je wel waar je uitkomt. 
Neem de tijd voor je beoefening. Stel van tevoren een minimumtijd voor de beoefening op een dag vast. 
Elke oefening heeft haar eigen effect Voer de oefeningen uit als een eigen onderzoek. Stel je maar de vragen: wat aan effecten op mijn energie en op mezelf  geven de oefeningen die ik doe? Wat gebeurt er als ik deze oefening vaker en langer doe? Klopt het wat over de beoefening in het boek staat? In welke richting gaat het verder?
Zo blijft er voortgang op het pad van yoga.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Openingen naar Openheid

  In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

 • Meditatieboekje

  Korte teksten die je meenemen naar openheid

 • Psychotherapie en non-dualiteit

  De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
  In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod