Chakrayoga – toelichting 5: Hoeveel oefenen?

bij het hele boek


In het boek staan veel oefeningen. De vraag kwam: moeten we nu alle oefeningen even uitgebreid doen?
Deze vraag komt gemakkelijk op, als je van buitenaf naar al de oefeningen kijkt. Belangrijker is het om maar aan de slag te gaan. Kijk niet naar de hoeveelheid. Je moet niets. Als je iets van het belang van de oefeningen inziet, ga je gewoon aan de gang en dan zie je wel waar je uitkomt. 
Neem de tijd voor je beoefening. Stel van tevoren een minimumtijd voor de beoefening op een dag vast. 
Elke oefening heeft haar eigen effect Voer de oefeningen uit als een eigen onderzoek. Stel je maar de vragen: wat aan effecten op mijn energie en op mezelf  geven de oefeningen die ik doe? Wat gebeurt er als ik deze oefening vaker en langer doe? Klopt het wat over de beoefening in het boek staat? In welke richting gaat het verder?
Zo blijft er voortgang op het pad van yoga.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • De bron van het zijn

  ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

 • Psychotherapie en non-dualiteit

  De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
  In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

 • Chakrayoga

  Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod