Chakrayoga – toelichting 5: Hoeveel oefenen?

bij het hele boek


In het boek staan veel oefeningen. De vraag kwam: moeten we nu alle oefeningen even uitgebreid doen?
Deze vraag komt gemakkelijk op, als je van buitenaf naar al de oefeningen kijkt. Belangrijker is het om maar aan de slag te gaan. Kijk niet naar de hoeveelheid. Je moet niets. Als je iets van het belang van de oefeningen inziet, ga je gewoon aan de gang en dan zie je wel waar je uitkomt. 
Neem de tijd voor je beoefening. Stel van tevoren een minimumtijd voor de beoefening op een dag vast. 
Elke oefening heeft haar eigen effect Voer de oefeningen uit als een eigen onderzoek. Stel je maar de vragen: wat aan effecten op mijn energie en op mezelf  geven de oefeningen die ik doe? Wat gebeurt er als ik deze oefening vaker en langer doe? Klopt het wat over de beoefening in het boek staat? In welke richting gaat het verder?
Zo blijft er voortgang op het pad van yoga.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Meditatieboekje

  Korte teksten die je meenemen naar openheid

 • Mediteren leren

  Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

 • De ander en ik

  Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

 • Psychotherapie en non-dualiteit

  De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
  In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod