Chakrayoga toelichting 7: de weg van de ander

bij  § 5.7

Het ligt voor de hand om in dit hoofdstuk van het hartchakra, net als bij het keelchakra (oefening 4.7i), ook de bevrijdingsweg te volgen waarbij de ander is betrokken. Dat wordt dan oefening 5.7k.

k – Zie eerst het fysiek lichamelijke anahatveld en dan meer met interne blik het subtiele objectveld, waarbij je de gevoelsenergieën ervaart. Laat die maar sterker worden. Terwijl dit perspectief enigszins blijft bestaan, ga je het hartveld binnen zodat dit je existentiële veld wordt. Je kunt je dan bewust zijn van de uitstraling van je gevoelsmatige energieën. Ervaar dan in dat veld hartcentra van anderen en maak hiermee gevoelsmatig-energetisch contact. Voel dat. Kies dan één ander uit waar je je helemaal op richt. In het existentiële anahatveld is er dan een concreet-energetisch gevoelscontact met die ander en de kwaliteit van die energie is liefde. De afstand kan dan gemakkelijk kleiner worden en daarbij komen de hartcentra dichter bij elkaar. Voel dat. De anahatlichamen versmelten zomaar, de harten worden één, hartchakra’s vallen samen. Als dan de eenwording nog verder doorgaat, zijn de interne, lichtere kosha-gebieden aan de beurt. Het één-worden gaat verder tot en met de bindu’s, waarna er niets meer is.

l – Doe dezelfde oefening, maar laat in het existentiële hartveld nu de hart-ander zo op jou toekomen, dat dezelfde eenwording als in k gaat plaatsvinden.

m – Doe nog eens de groepsmassage van oefening 5.1g in een kring, waarbij je de handen nu stilhoud op de rug (harthoogte) van degene die voor je zit. Bij een inademing zuig je de liefdevolle hartenergie van achteren aan en bij een uitademing laat je deze energie door de armen en handen in het hartgebied van de ander gaan. Wordt je dan bewust van de hele cirkel van ronddraaiende hartenergie. Dat is op een subtiel veldniveau. Als je je zelf in dit bovenpersoonlijke hartveld laat opgaan, wordt dit veld gemakkelijk een kosmisch anandaveld. En dat wordt ijler en ijler …


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Verdwijnende scheidingen

  Douwe Tiemersma
   

  Verdwijnende scheidingen

  Proeven van intercultureel filosoferen

  276 pagina’s, paperback

 • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

  De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

 • Openingen naar Openheid

  In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

 • Pranayama

  Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod