Youru Wang, 'Liberating Oneself from the Absolutized Boundary of Language'

A Liminological Approach to the Interplay of Speech and Silence in Chan Buddhism

Philosophy East and West, 51 (January 2001), 83-99


An approach that allows us to see more clearly what Chan Buddhists mean by the inadequacy of language is based on three principles of liminology of language: (1) the radical problematization of any absolute, immobilized limit of language; (2) insight into the mutual connection and transition between two sides of language-speaking and non-speaking; and (3) linguistic twisting as the strategy of play at the limit of language. It helps us to rediscover how Chan masters perceived a dynamic, mutually involving relation between two sides of the limit of language, and how they demonstrated a marvellous interplay between speech and silence, a skilful performance of various novel linguistic strategies, et cetera, in order to negotiate the limit of language.




Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod