4 - Stervensbegeleiding is vaak niet nodig

Brief 31 mei 2006

Ik heb regelmatig de moeder van mijn schoondochter aan de telefoon en zie nu ook hoe dat gaat. Ze is langzaam aan het doodbloeden en de artsen staan gewoon machteloos. Ze zeiden haar: als u erg gaat bloeden, trek aan de bel. En vervolgens gebeurt er niks. Zeggen alleen: we hebben het maximum gedaan en het minimum bereikt. Ze wordt vervolgens aan haar lot overgelaten, ‘we kunnen niets meer’... de dagen in bloed en het ook nog zelf moeten opruimen! De vrouw heeft alles al achtergelaten, zonder hulp van iemand. Ook haar man is machteloos: die heeft het veel moeilijker. Ze zei: “Het gaat snel; alles wordt steeds minder, tot het met me afgelopen is.’
Ik herinner me steeds die dag vorig jaar: 7 wc-potten bloed, ook alleen, zonder iemand. En daarin- daarom was het onuitsprekelijk Goed. Juist geen hulp is dan hulp, hoe gek dat ook klinkt. Ook bij haar zie ik dat. Hulp kan dus ook juist belemmerend werken. De dingen gingen nog door: eerst nog terug naar het toilet met bloedingen, daarna naar anderen toe alsof er niets aan de hand was. Vroeger zou dat onvoorstelbaar geweest zijn.
Dus dan is er ook geen stervensbegeleiding meer nodig, het gaat toch wel vanzelf. Hoe triest het ook lijkt.


Uit het antwoord


Als het goed is, is stervensbegeleiding gericht op de zelfstandigheid waar jij over schrijft. Dan is er geen afhankelijkheid van anderen meer en ben je boven je eigen trieste of sentimentele gevoelens uitgekomen. Als die zelfstandigheid er is, is er geen begeleiding (meer) nodig.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod