Opvoeden van jonge kinderen

Hoe doe jij dat nou Wieke, zo vanuit Openheid jullie kinderen opvoeden?

Mijn eigen ervaring: kinderen hebben inderdaad juist behoefte aan vaste structuur. Je moet als ouder die kaders gewoon scheppen, dat is ook je verantwoordelijkheid als ouder. Bijvoorbeeld: om 19.30 uur naar bed, niet zomaar de straat op lopen, niet langer dan een half uur voor de TV, etc. Over die grenzen is geen enkele discussie mogelijk. Dat wil het kind natuurlijk wel graag, maar je moet vasthouden.

Leg de nieuwe kaders wel duidelijk en liefdevol uit, wellicht is het de eerste paar keren even strubbelen, maar daar moet je even doorheen. Je zult zien dat het kind de (ook nieuwe) kaders vrijwel meteen accepteert (binnen 1 of 2 dagen).

De geschapen kaders zijn (in ieder geval voor het kind) natuurlijk arbitrair (het kind kan het ook nog niet overzien), maar dat geeft niet. Je hoeft als ouder alleen maar duidelijk te zijn; dat betekent ook consequent zijn. Ook naar elkaar als ouder toe: dus val elkaar niet af. Als de ene ouder nee zegt, dan moet de ander daar niet tegenin gaan (dit gaat overigens vaak heel subtiel), want dan is het weg.

Daarna is binnen die kaders alles open. Heb zelf ook geen voorkeur wat het kind zou moeten doen, hou het open, wees dus ook consequent naar jezelf toe. Het kind fleurt op, je hoeft namelijk niet steeds "de wedstrijd" dood te fluiten (nee dat mag niet, nee dat kan niet, dat wil ik niet, etc). De kaders zijn helder en daarbinnen zijn dan geen problemen. Of het kind dan een rode, of groene broek aan wil is geen probleem, het kan zelf kiezen, mits maar wel duidelijk is dat de pyjama uitgaat. Of het kind een verhaaltje wil voorgelezen of zelf wil spelen is geen probleem, het kan zelf kiezen, mits duidelijk is dat we om 19.30 uur naar bed gaan. Als een kind persé in korte broek naar buiten wil (ook al is het koud), dan komt het er vanzelf achter dat het te koud is en zal vanzelf kiezen voor een lange broek; geen probleem. Het kind floreert omdat het binnen de kaders zich creatief en vrij mag uiten en je hebt samen lol!

Wieke Janssen


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod