Verdwijnende scheidingen

Douwe Tiemersma
 

Verdwijnende scheidingen

Proeven van intercultureel filosoferen

276 pagina’s, paperback

Stuur een mail naar uitgeverijadvaita@gmail.com indien je dit boek wilt bestellen.

Inhoud

1. Filosofie: existentieel, spiritueel, praktisch en intercultureel
2. Enkele uitgangspunten van de interculturele filosofie
3. Filosofische thema's in het hindoeïsme voor een oosterse renaissance
4. Naar een verruimde ervaring en rationaliteit door interculturaliteit. Merleau-Ponty over westerse en niet-westerse filosofen
5. De ruimte van de waarneming
6. Organische tijd
7. Over het energie-begrip in westerse en in Indiase tradities
8. De levensenergie en het energetische lichaam ervaren en beschrijven
9. Karma en reïncarnatie: een relativerende en een positieve interpretatie
10. De onderlinge verbondenheid en de bevrijding van leven en dood in het hindoeïsme
11. Etnisch-narratieve en ethische identiteit (Senghor en Ricoeur)
12. De Ander en ik in de Bhagavadgîtâ en bij Levinas
13. Advaita: de onuitsprekelijke eenheid van mijzelf en de ander
14. De actuele betekenis van de Advaita Vedânta

* Register van namen
* Lijst van publicaties
* Uitgeverij Advaita Centrum
* Advaita Centrum
* Adressen


De filosofie kan er niet omheen opvattingen uit andere culturen in de beschouwing te betrekken. De reden daarvoor is niet alleen de globalisering die zich sterk doorzet. Zij zou zich filosofisch tekort doen als zij de interculturele verruiming van het eigen westerse kader zou verzaken. Dit boek bevat een aantal samenhangende artikelen op het terrein van de interculturele filosofie: over de grondslagen van de interculturele filosofie, ruimte, tijd en energie, lichaam, karma en reïncarnatie, dood en leven, de ander en ik.
Door de beoefening van interculturele filosofie verdwijnen scheidingen. Dit is het thema van de verschillende hoofdstukken. Hier worden de scheidingen tussen de waarnemer en het waargenomene, verleden, heden en toekomst, energie en leven, leven en dood en de ander en ik intercultureel besproken en gerelativeerd. Nieuwe mogelijkheden worden daarbij getoond. Theoretische en praktische moeilijkheden die uit die scheidingen voortvloeien, kunnen zo verdwijnen. Op diverse plaatsen wordt gewezen op de mogelijkheid dat alle scheidingen radicaal wegvallen in een non-duale sfeer (Sanskriet: advaita), in volledige openheid.
Het boek verschijnt bij het afscheid van dr. Douwe Tiemersma van de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij onderwijs gaf en onderzoek deed op het terrein van de wijsgerige antropologie en de interculturele filosofie.


Tekst uit het boek

Voor de filosofie lijkt het belangrijk de spirituele ervaringen en dimensies, die er nu eenmaal zijn, in de beschouwing te betrekken. Door een uitsluiting ervan beperkt de filosofie zich al in het begin, zodat de resultaten van filosofiebeoefening onnodig beperkt blijven. Een verruimde ervaring geeft ruimere mogelijkheden. [pag. 11-17] (Lees verder)


Boekbespreking

"Een specialistisch en grensverleggend boek voor een filosofisch onderlegd publiek." Drs. Marianne van den Heuvel. Bron: NBB (Lees verder)


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod