2013/10 Het zwaard van het heldere inzcht

 
 Jaargang 14 nr. 19 (27 oktober 2013)


 

Tekst satsang

Uit een Advaitagesprek met Douwe Tiemersma, Gouda, 25 januari 2006

Het zwaard van het heldere inzcht
 
Ja, het is een vreemde combinatie: grondeloze ontspanning en daarin toch een geweldige scherpte. Een eindeloze ontspanning op het scherp van de snede. Ontspanning wordt vaak geassocieerd met een beetje wegzakken. Het is natuurlijk prettig, je rust ervan uit, net zoals van een slaap, maar als de ontspanningsperiode voorbij is, als de slaap voorbij is, gaat het weer verder zoals het altijd is gegaan. Wil er werkelijk iets veranderen dan zal er in die ontspanning ook iets anders moeten zitten: een scherpe helderheid, een tegenwoordigheid van geest. In die eindeloos diepe ontspanning is er geen ‘ik doe’ meer. Die tegenwoordigheid van geest is vrij van zo’n ik-centrum en van daaruit kan alles gebeuren, zomaar, spontaan. Of er kan niets gebeuren. Zie je dat dit een oorspronkelijke sfeer is die vooraf gaat aan activiteit en inactiviteit? Dit is je eigen oorspronkelijke aard en daar kun je dus op een bewuste wijze blijven. In die oorspronkelijkheid gebeurt niets, maar alles komt eruit voort. Wat eruit voortkomt, komt er spontaan uit voort, zonder dat er een ik zich vormt die zegt: ‘ik doe dat’. De dingen die gebeuren, gebeuren vanzelf.
 
Het is moeilijk om die scherpe helderheid aanwezig te laten blijven terwijl de ontspanning doorgaat. Maar het is mogelijk. Je kan het zelf gaan ervaren. Al die verschijnselen die voortvloeien vanuit het oorspronkelijke staan niet los van jezelf. In die zin blijf je het zelf van alles. Ondanks de vormen is er non-dualiteit, er is blijkbaar geen tweeheid. Is dat voor iedereen duidelijk? Als je het kwijt bent, ga dan opnieuw kijken naar die ontspanning en die helderheid. In die helderheid stel je vast: in deze ontspannen sfeer is totaal geen tweeheid. Leer dat steeds beter kennen. Je kunt zelf uitproberen hoe het werkt. Wanneer je zo rustig bij jezelf bent stel je zowel die ontspanning als die helderheid vast. Dan kan dit zich verdiepen, die ontspannen helderheid radicaliseert zich. Als er 100% ontspanning is terwijl er 100 % helderheid is: dat ben je zelf.  Dan stel je ook vast dat er totaal geen tweeheid meer is, dat er geen echte tegenstellingen meer zijn. Is er dan nog een tegenstelling tussen hoofd en hart? Nee. Tussen een ik en de ander? Nee. Tussen binnen en buiten? Nee. Tussen mens en God? Nee. Tussen zijn en niet-zijn? Nee.
 
Zijn er hulpmiddelen om helder te blijven? Milarepa kreeg houtjes onder zijn nagels....
 
Ja, dat is een mogelijkheid om het zo te doen. Maar herken die scherpe helderheid, die ontzettend heldere sfeer, zoiets als een koude vorstnacht zonder bewolking. De sterren tinkelen en een klein geluidje klinkt ontzettend helder. En dat nog honderd keer zo sterk. Zie je dat de meeste mensen, en voor een deel waarschijnlijk jij zelf ook, in een droomslaap verkeren, terwijl ze zeggen dat ze wakker zijn? Moet je eens kijken hoe die sfeer er uitziet wanneer je dan weer door dit dan weer door dat gepakt wordt. Zie je dat dat cirkels zijn die eindeloos kunnen doorgaan? Totdat het zwaard van het heldere inzicht komt en die hakt de hele zaak open. Dan zie je hoe dat hele mechanisme werkt waardoor je steeds weer in je eigen constructies blijft hangen. Als die wakkerheid er niet is dan kun je van alles doen, je kunt je overgeven aan allerlei spirituele praktijken, maar je ziet, het maakt niets uit want de hechtingen en de droom die blijven. Dus ga heel sterk bij jezelf te rade wat er nog niet echt helder is, ga kijken wat de zaak blokkeert, wat eraan mankeert. Iedereen heeft die mogelijkheid. Waarom? Waarom heb je de mogelijkheid om je dat bewust te worden? Iedereen heeft toch die mogelijkheid van bewustwording, om opnieuw te gaan kijken hoe het zit bij jezelf? Waarom is dat zo?
 
Omdat je het bent.
 
Ja, je bent het al. Dat was een heel makkelijk raadseltje.
 
 

Mededelingen

Via de volgende link is een artikel te lezen over Douwe op de site van de SCFA; School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen.
 
Sinds 2006 gaf Pia de Blok de opleiding 'Onbeperkt ontspannen voor jongeren', voor de werk- en studiegroep 'Jongeren'. Deze korte opleiding, ontstaan vanuit de visie van Douwe Tiemersma en door de uitwerking ervan samen met Pia de Blok, is verbonden met het Advaita Centrum. Zij heeft de opleiding inmiddels overgedragen aan Marco Flipse Website . Douwe was hierin ook gekend en ermee akkoord.
De eerste opleiding staat gepland voor november 2013, de data zijn: 2 November, 23 November en 7 December.
 
De werkgroep "yoga & non-dualiteit" heeft 24 November een bijeenkomst gepland van 10.30 uur tot 13.00 uur in het Advaitacentrum.
Meer informatie is te vinden op de website Yoga-werkgroep

Kalender

Alle bijeenkomsten in het Centrum te Gouda, tenzij anders vermeld

2 nov 10.30 Opleiding/Bijscholing onbeperkt ontspannen. Najaar 2013.
23 nov 10.30 Opleiding/Bijscholing onbeperkt ontspannen. Najaar 2013.
24 nov 10.30 Werkgroep Yoga en Non-Dualiteit
Bijeenkomsten advaitagroepen
28 okt 19.45 Amsterdam
3 nov 9.30 Brugge
5 nov 19.30 Leuven
10 nov 11.00 Hellevoetsluis
10 nov 10.00 Gouda (stiltedag)
10 nov 10.30 Groningen
14 nov 19.00 Gent
? nov 19.30 Midden Nederland
Informatie Contactgroep   Contactgroep Advaitagroepen
 
 
 
 

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Stiltewandelingen naar eenheid

  Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

 • Mediteren leren

  Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

 • Meditatieboekje

  Korte teksten die je meenemen naar openheid

 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod