Dries Essers (student psychologie), Interview met twee cliënten van Pia de Blok


Interview (1)

Beste lezer. Ik heet Dries Essers en studeer aan de Vrije Universiteit Brussel. Ik ben benieuwd naar de gelijkenissen en de verschillen tussen psychotherapie en non-dualiteit. Het zou leuk zijn als je even tijd zou vrijmaken om deel te nemen aan dit onderzoek. Je gegevens worden met de nodige zorg behandeld en blijven anoniem. Zo proberen we de deelnemers zo vrij mogelijk te laten spreken. Indien u de vragen te beperkend vindt kunt u zichzelf de vrije loop laten gaan. Bij deze al van harte bedankt.

Hoe ben je bij een non-dualistische begeleiding terecht gekomen? Had je klachten? Zo ja, welke?
Ik had relatieproblemen met mijn echtgenoot. Ik leef nu gescheiden. Vanaf 07-2005. Vermoedelijk zocht ik een nieuwe manier om naar deze situatie te kijken en ermee om te gaan. Ik zal een zeer ontredderd gevoel gehad hebben – alles omver gegooid wat ik als vast gegeven had aangenomen.

Gedurende welke periode, hoeveel maal en hoeveel uren heb je begeleiding ontvangen?  Hoeveel heeft je dat gekost?
Vanaf 12-2004 tot heden. Eerst heel regelmatig- eens per maand met steeds grotere tussenpozen. Nu heel soms nog bellen.
€ 35,- per keer voor 2 uren. Zeker 20 keer.

Beschrijf zo nauwkeurig mogelijk hoe men te werk ging, wat er wel en niet gedaan en gezegd werd.
Heel open luisterend- niet invullend, geen suggesties gevend tenzij ik daar expliciet naar heb gevraagd. Wat wel is gezegd is informatie over advaita-openheid en een soort echo van wat ik zelf naar voren bracht. Daarnaast ontspanningsoefeningen en meditaties naar mijn innerlijke Zelf. Wat niet werd gezegd is hoe Pia over mijn informatie dacht of voelde. Haar ego-persoonlijkheid was niet aanwezig. Er was/is zuivere bescheidenheid en begrip.

Hoe heb jij dat ervaren? (Laat eerst je belevingen de vrije loop. Ga daarna eventueel over op de bijvragen a en b)
Ik vind het heerlijk met Pia in contact te zijn. Ik mag er zijn zoals ik ben. Ik leun niet op haar – ik weet niet of zij dat bewust zo laat gebeuren, maar het is fijn om op een liefdevolle manier te worden geholpen op mijn eigen kracht te vertrouwen – een kracht die ik op heel natuurlijke wijze ontdek door alle ballast te herkennen en los te laten en steeds meer vertrouwen in het geheel te ontdekken en te beleven.

Wat maakte dat het wel en/of niet werkte voor jou. Houdt u niet in om letterlijk op te schrijven wat er gebeurde op een kantelmoment en/of op een moment dat het vastliep.
Wat niet werkte is door mijn problemen naar de leegte te gaan. Ik herken graag wat mijn belemmering is in het leven om het na de herkenning echt te kunnen laten gaan = doorleven/doorstaan i.p.v. erover heen stappen. Pia heeft daar volkomen begrip voor en accepteert dit in mij .
Hoe verliep het met de klachten? Waaraan is dat volgens jou te danken of te wijten?
De klachten zijn geleidelijk aan verdwenen. Tijd heelt alle wonden.
Pia heeft me enorm geholpen om mezelf een heel mens te voelen – oké te zijn zoals ik ben en de wereld te zien zoals die is en te accepteren dat alles is zoals het is.
Openheid naar alle ervaringen te bewaren.

Hoe ervaar je de relatie met je begeleider? Wat typeert deze relatie?  Zijn er verschillen en gelijkenissen met een alledaagse menselijke relatie?
Zeer warm.
Er is gelijkwaardigheid, wederzijdse interesse, openheid.
Verschil met alledaagse menselijke relatie is: kon ik maar met iedereen zo open zijn. Gelijkenis met alledaagse relatie is: ik kan over alle dingen praten – het weer, de natuur, de boodschappen, dingen die gebeuren = alles!

Als je gedurende je levensloop ook therapeutische of andere begeleiding hebt gezocht ga dan hier verder. 
Bij wie heb je nog hulp gezocht? (vb therapeut, psychiater, psycholoog...)? Had je bepaalde klachten?  Zo ja, welke?
Ik heb psychologische opleidingen gedaan en diverse soorten psychologie gevolgd vanaf 1990. Waarschijnlijk eerst als interesse naar de psyche om anderen te helpen en vanaf 1995 als zoektocht naar mijn Zelf, mede door reumatische klachten en een weigering om deze met medicijnen te behandelen. Ik zag een weg via natuurgenezing en via geestelijk inzicht. Onzekerheid t.a.v. mezelf in vele opzichten is ook altijd een grote factor geweest

Gedurende welke periode, hoeveel maal en hoeveel uren heb je begeleiding ontvangen? Hoeveel heeft je dat gekost (teruggave van sociaal ziekenfonds bijgerekend)?
1990 – nu
Heel veel keer en heel veel tijd en geld.
Ik heb geen idee wat het totaal zal zijn geweest.

Beschrijf zo nauwkeurig mogelijk hoe men te werk ging, wat er wel en niet gedaan en gezegd werd.
Zie hierboven

Hoe heb jij dat ervaren? (laat je beleving de vrije loop. Ga daarna eventueel over  op bijvragen a en b)
Bij veel therapieën liep het vast omdat ik de therapeut van de therapeut dreigde te worden. Overdracht/ tegen overdracht
Ik heb mijn eigen kracht onderschat.

Wat maakte dat het wel en/of niet werkte voor jou? Houdt u niet in om letterlijk op te schrijven wat er gebeurde op een kantelmoment en/of op een moment dat het vastliep.
Hoe verliep het met de klachten? Waaraan is dat volgens jou te danken of te wijten?
De klachten zijn geleidelijk aan minder geworden door bewustwording ( in non-dualiteit). Niet één therapie heeft me eerder van mijn klachten afgeholpen.

Wat zijn volgens jou de verschillen en de gelijkenissen met de non-dualistische behandeling? Gaan deze samen, vullen ze elkaar aan of niet?
Ik geloof niet meer in spitten in oude ervaringen.
Ik zie ze nu met andere ogen en kan ze makkelijker laten gaan.
Voor mij is de werkwijze van Pia niet te vergelijken met andere therapieën.
Ze hoeven elkaar niet aan te vullen, want voor mij is de non-dualiteit helemaal oké en genoeg.

Hoe heb je de therapeutische relatie ervaren? zijn er overeenkomsten en verschillen met de non-dualistische relatie, met een alledaagse relatie?
De relatie met Pia is totaal anders dan alle voorgaande relaties en is niet te vergelijken.
Pia is alles in één.
Heb je nog opmerkingen of bedenkingen over de begeleiding, over uzelf, over uw ervaring, over dit interview…? Schrijf alles gerust op.
Alles is oké zoals het is, Pia – Mary, mijn ervaringen en dit interview.
18-02-2009 Mary Bode, Hellevoetsluis.


Interview (2)

Hoe ben je bij een non-dualistische begeleiding terecht gekomen? Had je klachten? Zo ja, welke?
Via Pia ben ik bij een non-dualistische begeleiding terecht gekomen.
Pia en ik zijn hele goeie vriendinnen geworden. Zolang we elkaar kennen heeft zij mij altijd geholpen (begeleid) als dat nodig was.
Eerst heb ik jaren bij haar op Yoga gezeten, heb metamorfosemassage gehad van haar en ze leerde mij ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen.
Haar ontwikkeling in de advaita en de non-dualiteit heb ik van dichtbij meegemaakt en als vanzelf begeleidde zij mij ook op deze manier.

Mijn klachten waren: onrust (hyper), moeite om ‘op de wereld te zijn’, eenzaamheid, verdriet, een ‘vol’ hoofd, onzekerheid, moeite om bij mezelf te blijven, zeer gering gevoel van eigenwaarde.

Gedurende welke periode, hoeveel maal en hoeveel uren heb je begeleiding ontvangen?  Hoeveel heeft je dat gekost?
Non-dualistische begeleiding heb ik zo’n keer of 5 ontvangen in de periode 2002/2007.
Het heeft mij niets gekocht, Pia kreeg van mij weer schilderles.
De begeleiding duurde ongeveer 1 tot anderhalf uur per keer.

Tevens ben ik een paar keer naar een satsang geweest van Douwe Tiemersma en heb een stiltedag meegemaakt bij hem.

Beschrijf zo nauwkeurig mogelijk hoe men te werk ging, wat er wel en niet gedaan en gezegd werd.
We zaten tegenover elkaar aan een klein tafeltje, in een lichte en rustige kamer. Er is thee.
Het begon met een klein gesprekje, wat het probleem op dat moment was waar ik mee zat en welke vraag ik had. Het probleem zelf werd niet uitgebreid besproken, wel dat je negatieve gedachten en gevoelens kan loslaten, dat jij die gedachten en gevoelens niet werkelijk bent.
Als mijn hoofd ‘vol’ was, kreeg ik een hoofdmassage, waarbij van te voren verteld werd, wat ik moest doen als er gedachten langs kwamen (niet op ingaan dan lossen ze vanzelf op). Tijdens de massage werd er niet gesproken. Ik zat op een stoel, met rechte rug, nek en schouders ontspannen, handen ontspannen in mijn schoot. Pia stond achter me. De behandeling van mijn hoofd duurde ongeveer 20 minuten, de tijd is in je beleving niet meer aanwezig dus dit is een schatting.
De massage wordt afgesloten en Pia verlaat stil de kamer. Dit heeft ze van te voren verteld en dat ik dan gewoon rustig moet blijven zitten en bij moet komen. Na een paar minuten komt ze terug en vertellen allebei wat we ervaren hebben.
Daarna zitten we nog even aan het tafeltje en praten na over de ervaringen en dat ik altijd daarnaar (het ervaren van ruimte en jezelf) terug kan gaan als dat nodig is.

Een andere keer moest ik na het gesprek op een bank gaan liggen, echt lekker gaan liggen, zo ontspannen mogelijk.
Pia zit op een stoel naast de bank en via geleide meditatie ga je steeds dieper ontspannen en steeds meer loslaten.
Ook dan komt er stilte. En verlaat Pia daarna even de kamer.
Het voor en na gesprek verloopt op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Het bijzondere in de gesprekjes is dat er niet uitgebreid over de problemen wordt gepraat. Praten over je problemen lost vaak weinig op, je blijft in de valkuil van het ego zitten en het wordt alleen maar erger.
Waar je op attent gemaakt wordt is dat het ‘probleem’ maar een verschijnsel is en wat er werkelijk is is alleen maar stilte en jezelf.
En dat je gedachten en gevoelens alleen maar verschijnselen zijn. Pia legt dat uit in woorden, maar je ervaart het ook werkelijk in de diepe ontspanning, je gaat voorbij de problemen, die lossen op. Dat inzicht en de ervaring werken tegelijkertijd. In totale eenheid en liefde.

Hoe heb jij dat ervaren? (Laat eerst je belevingen de vrije loop. Ga daarna eventueel over op de bijvragen a en b)
Voor mij was het direct ervaren van:

Liefde en eenheid
Totale acceptatie
Totale ontspanning
Het ervaren van ruimte, die steeds groter wordt en steeds ruimer in de ontspanning: er waren momenten dat ik helemaal oploste en dat is heerlijk.
Zonder gedachten zijn.

Ervaren dat ik door mijn gedachten mijn gevoelens kan bepalen, zowel positief als negatief. Dat geeft inzicht en inzicht geeft gelijk ruimte en ontspanning.

Steeds meer loslaten, dat is heerlijk en geeft rust en veel vreugde, ik moet er vaak heel erg om lachen.
En het werkt in álles door!

Ervaring dat ik niet mijn lichaam ben, niet mijn gevoelens en niet mijn gedachten; dat ik veel meer ben dan dat. Dat geeft ook inzicht en acceptatie dat alles er wél mag zijn.

Bewustwording van de werking van het ego, dat gaat steeds verder en verder en het is steeds opnieuw loslaten. Daardoor lossen de klachten vanzelf op, dat gaat steeds verder en steeds meer vanzelf, en ik kan er steeds meer om lachen, het is erg leuk.

Ervaring van stilte, van mezelf.

De directe ervaring in liefde en eenheid is prachtig…
Woorden schieten daarin te kort.

Hoe ervaar je de relatie met je begeleider? Wat typeert deze relatie?  Zijn er verschillen en gelijkenissen met een alledaagse menselijke relatie?
De relatie met mijn begeleidster is totale eenheid, liefde en vertrouwen, alles is goed.
Ik ervaar totale openheid bij haar, zij is openheid en liefde en eenheid.
Door de non-duale sfeer ervaar ik mezelf ook in openheid, ik word er mee naar toegenomen en dat geeft zoveel ruimte en vertrouwen, dat je steeds vanzelf meer gaat ontspannen.
In een alledaagse relatie zijn er ook van deze momenten, steeds meer voel ik openheid en eenheid.
Met Pia is het altijd gelijk aanwezig.

Mieke van den Bergh.
Sinds 3 jaar hoofdzakelijk woonachtig in Portugal.

Brief van Dries
…Voor de rest zit ik nog met wat vragen i.v.m. de retraite. Heb dit nog nooit gedaan en lijkt toch een grote stap voor mij. Enerzijds zijn er de gedachten dat ik best wel ontspanningoefeningetjes op mezelf kan doen en daarvoor geen geld moet betalen (non-dualiteit impliceert immers dat er niets te bereiken valt), anderzijds denk ik dat het misschien
toch wel bijzonder kan zijn. Als ik eerlijk ben met mezelf dan voel ik toch nog een flinke brok weerstand.…
Het zijn niet alleen maar ontspanningsoefeningetjes. Ze zijn ook nog in een aparte vorm omdat het belangrijkste is dat er inzicht komt, van non-dualiteit.
Er is niets te bereiken omdat je het zelf allang bent. Dat is het 'hogere' niveau. Maar heb je dat nog niet door dan zijn oefeningen en inzicht wel degelijk nodig. Dat is het praktische niveau.?Die twee moet je niet door elkaar halen. Ja, dat gebeurt vaak. Maar ze gaan ook nog eens samen.
Is die weerstand ook nog wat anders misschien? Misschien goed daar eens naar ?te kijken?
…Ik begrijp het, en inderdaad ik heb het wel vaker dat ik weerstand heb om iets nieuws te ondernemen. Ik heb in mezelf een echte ja gevonden en ik zeg niet af. ?En over dat door elkaar halen van die niveaus dat vind ik erg interessant.



Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Verdwijnende scheidingen

    Douwe Tiemersma
     

    Verdwijnende scheidingen

    Proeven van intercultureel filosoferen

    276 pagina’s, paperback

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

  • Mediteren leren

    Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod