Groep 8 krijgt les tegen stress

 

Algemeen Dagblad 31 januari 2007

Door MARLIES VAN LEEUWEN
OOSTVOORNE - Een black-out? Dat mag natuurlijk niet tijdens de Citotoets gebeuren, waar volgende week leerlingen ...

ervaringsles

Groep 8 van Het Overbos in Oostvoorne doet ontspanningsoefeningen
ter voorbereiding op de Citotoets. FOTO JOHN DE PATER
...uit groep 8 van de basisschool aan gaan beginnen.
Raak niet in paniek, is de tip dus van ontspanningsdocente Pia de Blok. Gisteren gaf ze les aan groep 8 van Het Overbos in Oostvoorne.
,,Adem met je buik, diep in en rustig weer uit. Druk je wijsvinger tegen je duim en denk aan een ‘wauw-moment’, een keer dat je je echt onoverwinnelijk voelde. Je ontspant hierdoor en direct herinner je weer alles wat je ooit hebt geleerd.’’
De ‘prepubers’ zitten naast elkaar op stoelen in een gymzaal. Een aantal doet bloedserieus mee. Ogen dicht, schouders los en relax. Maar een paar anderen hebben meer moeite met ontspannen. Stiekem de ogen open, zachtjes giechelen.
De Blok is door twee juffen gevraagd om de antistressles te geven. Want de Citotoets leidt tot stress, merkt juf Sybille. ,,Het legt een onwijze druk op die schoudertjes.’’ De Blok: ,,Het zou goed zijn als alle scholen nu en dan iemand laten komen die de kinderen wijst op hoe ze kunnen ontspannen. Als ze van binnen ontspannen, pakken ze straks ook minder snel naar alcohol of drugs.’’
Hoe uitgelaten de leerlingen drie kwartier daarvoor de gymzaal binnen renden, zo rustig lopen ze na de ontspanningsles naar de klas. ,,Ik kan nooit stilzitten, maar nu zat ik wel stil,’’ vertelt Joep, die ADHD heeft. ,,Ik kan zo helderder denken,’’ voelt Jeroen.
Joep: ,,Ik ga dit zeker weten toepassen. Als het zo gaat, gaat die Cito toppie.’’
Daar kon Joep wel eens gelijk in hebben. Want ontspanningstechnieken werken goed bij kinderen die met stress moeten omgaan, weet David Heyne van de Universiteit Leiden. Hij deed onderzoek naar stress bij schoolgaande kinderen. ,,Ademhalingsoefeningen en dergelijke werken vooral bij kinderen die vooral een lichamelijke reactie hebben op stress. Een nerveus gevoel, kriebels in je buik. Dat ebt weg door ontspanningsoefeningen.’’ Maar kinderen die juist meer last hebben van faalangst, hebben weinig baat bij een antistressles, denkt Heyne. ,,Dan moet je meer nadruk leggen op hoe realistisch hun gedachten zijn. Vaak is hun angst irrationeel.’’
 
Antistressles in trek
Bron: Algemeen Dagblad Voorne Putten
1 februari 2007
OOSTVOORNE - Of ze niet nóg een antistressles aan groep 8 van Het Overbos in Oostvoorne kan geven.
Gisteren werden juf Sybille en Mariette platgebeld door de NOS, Hart van Nederland en RTL, nadat in deze krant een artikel had gestaan over de ontspanningsoefeningen voor leerlingen als voorbereiding op de Citotoets.
,,Ze vonden het heel bijzonder. Dus komen ze maandag met cameraploegen naar onze school,’’ vertelt juf Mariette. ,,Ontspanningsdocente Pia de Blok kan er gelukkig tijd voor vrijmaken.’’ De juf is blij met de belangstelling voor antistressonderwijs. ,,Aan die toetsen wordt zoveel waarde gehecht. Dat levert veel stress op voor de leerlingen.’’


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod