Interview ‘Pubers’

Via internet werden enkele vragen aan mij gesteld door een studente MBO-4 over ‘ pubers’.

Waarom heeft u gekozen om met pubers te werken?

In mijn werk, ik ben yogadocente sinds ’83 en heb nu een Praktijk waar mensen 1 op 1 komen om te leren hoe te ontspannen, kwamen er ook leerkrachten. Zij zeiden me ’ dat zouden onze jongeren in de klas ook moeten leren’. Helemaal per toeval ( een lang verhaal) stond ik ineens tijdens een vakantie in een brugklas op Schiermonnikoog de ontspanningsoefeningen te geven, terwijl de kinderen gewoon op de stoel in de klas zaten. En dat was prachtige ervaring voor iedereen. Van het een kwam het ander, vanzelf. Nu is het een project geworden, zie mijn website.

Wat maakt het moeilijk om met pubers te werken?

Moeilijk? Dat denkt men maar. Wanneer je je niet als ego tegenover een ander ego opstelt dan is er ook geen enkele spanning. Ontstaat er toch spanning bij de puber? Dan helpt wat afleiding of een grap, zodat er weer ontspanning komt. Als je je echt als ego opstelt, zo van ‘ alleen ik heb gelijk’, dát maakt het moeilijk om met pubers te werken.

Wat zijn de positieve dingen die je ervaart als je met pubers

werkt?

Ze aanvaarden je als hun gelijke, dit merk je door een glimlach, een praatje apart na de les ‘wat was dit een fijne ervaring’ . Ze komen met heel intieme vragen. In hun ervaringsverslagen die ik ze na de les laat maken zie je hoe ze bij zichzelf komen: totaal relaxed.

Je voelt je één met de puber, zelf ben je dat ook geweest dus daar is niets moeilijks aan.

Is het moeilijk om het vertrouwen van een puber voor je te winnen?

Alleen maar bij jezelf blijven. Jezelf –zijn. En: het allerbelangrijkste, helemaal ontspannen-jezelf zijn. Als je gespannen bent, prikken ze daar doorheen. Dus werk eerst aan jezelf als je met jongeren gaat werken. Weet wat het is om bij jezelf te komen en te blijven ook tijdens stresssituaties. Dan werkt het vanzelf door naar de puber, die wordt dan ook weer rustig. En ze zelf laten ervaren hoe ze gemanipuleerd worden door de maatschappij. Ben je echt wel ontspannen als je een party hebt? En daarna? Dan is het weer weg, toch?

Nu, die ontspanning is in jezelf te vinden. Het mag wel, maar je hoeft het dan niet meer zo nodig buiten jezelf te zoeken. En dan laat ik ze dat zelf ervaren d.m.v. oefeningen

Wat is de grootste verandering bij een kind dat een puber aan het worden is?

In de basissituatie, thuis nog veilig in zijn eigen leventje waarin het alleen om hem draait, is er alleen nog een ‘ binnenwereld’: er is verbondenheid met alles. Dan wordt hij nu als puber geconfronteerd met de lichamelijk en de maatschappelijke veranderingen waarin hij komt. Hij/zij komt in de ‘ buitenwereld’. Vaak is het een schok, de verbondenheid met alles in zijn vroegere ervaringen is ineens weg. Er is ook een andere school, een andere leefomgeving, een ander uiterlijk. De Markt Mode en Maatschappij met al hun verleidingen komen langs. Van daar krijgen ze de indruk dat ze er perfect uit moeten zien, een hoge opleiding moeten volgen, goed zijn in van alles, en vooral bijzonder zijn. Dat ze moeten opvallen. Ze voelen zich van buitenaf bekeken of ze wel voldoen aan al die eisen. Ze krijgen te maken met drugs, geweld, loverboys, depressiviteit. In plaats van vrijheid die ze denken aangeboden te krijgen komen ze zo in een keurslijf.

Er wordt van alles aangeboden, vaak weten ze niet meer wat te kiezen en gaan maar van school af of belanden in de verslavingen van drugs of alcohol. De nood is hoog, kijk maar op de website van www.blixum.nl

Hoe kun je een puber het beste behandelen?

Gewoon jezelf zijn, ontspannen. Blijf open naar de ander zonder oude plaatjes te plakken met vroegere ideeën over hem.

Verder niets. Blijf ontspannen jezelf.

Hebben veel pubers een slecht zelfbeeld? Hoe komt dat denk je?

Door de Mode, Markt en Media. Alleen perfecte jongeren worden getoond. Zie de broodmagere mannequins, de topvoetballers, de fotomodellen, enz. Men gaat zich vergelijken en dat valt dan negatief uit. Maar toch zoekt men nieuwe idealen. Hoe kan je toch aan die perfectie voldoen? Niet dus. En dat veroorzaakt stress/spanningen/depressiviteit.

Worden pubers veel beïnvloed door hun omgeving?

Bijna alleen maar: ja.

Voorbeelden: in de gezinssituatie b.v. ouders die gescheiden zijn, alcoholproblemen in het gezin, alleen maar jagen op materiele goederen.

In de schoolsituatie: perfect eruit moeten zien, hoge scores hebben.

In de maatschappij: internet, filmpjes van jezelf laten circuleren op school (of de vraag: moet ik daar ook aan mee doen) Mobieltjes: dreigementen daarop krijgen.

TV: neem bijvoorbeeld Idols, iedereen wil dat worden, ook al heb je geen enkel talent daarvoor. En film, wat is er veel.

Teveel. Het wordt tijd dat er ook eens op een andere wijze naar de leefomgeving van jongeren wordt gekeken.

Pia de Blok

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod