Kinderyoga: Veren wegblazen


Leen Vervaeke
Volkskrant, zaterdag 27 mei 2006
Kinderen moeten veel. Daarom moeten ze ook nog ontspannen op de yogales.
In een cirkel, ieder op een matje, zijn docent Femmy Brug en zes jonge kinderen eerst een kikker, dan een hond, dan een cobra en een vis. Af en toe klinkt geblaf of gesis. Ze moeten veren wegblazen door diep uit te ademen.
Het lijken gewoon leuke spelletjes, die de kinderen daar spelen, in de gymzaal van de Montessori Basisschool van Wageningen. Maar het is een kinderyogales, en die lijkt helemaal niet op een yogales voor volwassenen. Het gaat allemaal veel sneller, er is meer afwisseling, en er worden spelletjes gespeeld en verhalen verteld.
Onder de spelletjesverpakking zitten intussen wel alle elementen van yoga: de kinderen leren correct ademhalen, rustig worden, emoties uiten, concentratie en zelfs mediteren.
‘Ik zeg niet: dit is deze techniek, en die dient daarvoor. Maar ik leer ze wel de yogatechnieken’, zegt de docent Femmy Brug. ‘Ik probeer hen zelf te laten ontdekken welke technieken ze kunnen gebruiken als ze gespannen zijn.’
‘Ik kan niet slapen omdat ik bang ben dat er iemand onder mijn bed ligt,’ zegt een meisje verlegen halverwege de les. Brug vraagt de andere kinderen of ze dat ook kenen en dan doet ze de zonnegroet.
Handen omhoog, handen op de grond, liggen en weer omhoog. ‘Dat kan helpen als je niet kunt slapen’, zegt ze daarna. ‘Probeer maar eens, en vertel me volgende week of het voor jou werkt.’
Femmy Brug geeft al vier jaar yogalessen aan kinderen op de basisschool. Ze is al lang niet meer de enige. Tien jaar nadat kinderyoga in Nederland werd geïntroduceerd, is het helemaal in. Yogascholen richten kinderyogaklasjes in, en op basisscholen leren de leerlingen yogatechnieken om te ontspannen.
Zo begon Yogacentrum 2B Kind in Tilburg één maand geleden met kinderyoga en sinds vier maanden geeft het Advaita Centrum in Gouda yogaworkshops in scholen.
‘Kinderen hebben het druk, ze moeten ontzettend veel’, zegt yogadocent Marianne Haagmans van yogacentrum-Heerlerheide waar sinds twee maanden kinderen naar yogales gaan. ‘Ze zitten op voetbal, zwemmen, teken- en muziekles; ze chatten en sms-en de hele dag door met hun vrienden; ze zijn constant met drie, vier dingen tegelijk bezig’, aldus Haagmans. ‘Yoga leert kinderen hoe ze rustmomenten kunnen creëren.’
Het is natuurlijk de vraag hoe ontspannend zo’n uurtje yoga is als het ook nog eens in die toch al drukke agenda gepropt moet worden. Dan wordt het toch kiezen tussen voetballen of yoga, afhankelijk van het kind zelf. Het ene klimt nou eenmaal liever in een boom en het ander voelt zich lekkerder op een matje.
Sommige kinderen hoeven die keuze niet te maken. Die krijgen al wat yogatechnieken op school. Daarmee kunnen de leerlingen zich vóór een toets of tussen de lessen even ontspannen, is de redenering.
Yogadocente Pia de Blok van het Advaita Centrum geeft op basis- en middelbare scholen workshops met zulke ontspanningsoefeningen. ‘Ik haal specifieke technieken uit de yoga die voor ontspanning zorgen, en die de kinderen inzicht geven hoe ze dat kunnen doen. De Blok: ‘En als die oefeningen de kinderen aanspreken, gaan ze zelf wel op zoek naar een echte kinderyogales.’
Zoals de les van Femmy Brug, die na veertig minuten bijna is afgelopen. De kinderen liggen met hun ogen dicht op hun matje en luisteren naar een verhaal over een dolfijn die ze op hun rug meeneemt het blauwe water op. En langzaam dommelen de kinderen weg, dromend op de rug van de dolfijn. Helemaal ontspannen.

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod