6 - Polikliniek voor opvang drankjongere


Polikliniek voor opvang drankjongere

Algemeen Dagblad
, woensdag 20 september 2006
Laura Schalkwijk


Volgens kinderarts Van der Lelij lopen steeds meer jongeren jaarlijks alcoholvergiftiging op. Zijn ziekenhuis start een alcoholpoli.
Ziekenhuis Reinier de Graaf Groep in Delft opent in december een polikliniek voor jongeren onder de 16 jaar met alcoholproblemen.
Aanleiding is het groeiende aantal jongeren dat wordt opgenomen met alcoholvergiftiging. Eind jaren negentig zag kinderarts Nico van der Lelij hooguit één patiënt per twee jaar. Dit jaar heeft zijn ziekenhuis al twaalf jongeren (onder de 16 jaar) met alcoholvergiftiging opgenomen.
Het Delftse ziekenhuis, onderzoeksinstituut TNO en de Stichting Alcohol Preventie (STAP) gaan landelijk onderzoeken hoeveel jongeren met alcoholvergiftiging jaarlijks worden opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen.
Volgens de schatting van Van der Lelij ligt dat aantal tussen de vijfhonderd en duizend minderjarigen. ‘Alcoholgebruik is een ernstig probleem. Het neemt toe en jongeren beginnen steeds vroeger met drinken. Tweederde van wat hier binnenkomt is meisje in de leeftijd van 13, 14 jaar. Soms zijn ze zelfs 12. Deze problematiek speelt niet alleen in Nederland. In België is het net zo erg.’
Voor jongeren uit omgeving Delft moet het maandelijks spreekuur in de speciale poli inzicht bieden in de gevaren van excessief drankgebruik.
Wie binnenkomt met alcoholvergiftiging of jongeren over wie de huisarts zich zorgen maakt, worden doorverwezen naar de polikliniek. Een kinderpsycholoog onderzoekt of het drankmisbruik eventueel komt door een gedragsstoornis.
Kinderarts Van der Lelij wil nagaan of de alcoholvergiftiging of overmatig gebruik van drank lichamelijke effecten heeft. ‘Op de korte termijn is het schadelijk voor de organen. Het brein van een 12-jarige is nog niet volledig ontwikkeld. Op de lange termijn kan het bijvoorbeeld leerproblemen opleveren.’


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod