Uitnodiging Workshop GGZ 9-4-2010

Workshop Non-dualiteit bij de behandeling in de GGZ

De werkgroep GGZ en Nondualiteit organiseert een workshop over de toepassing van non-dualiteit in de behandeling van cliënten/patiënten. Centraal staat de meerwaarde die non-dualiteit heeft in allerlei behandelsituaties in de GGZ. Op de eerste plaats zijn er oefeningen die voor patiënt nuttig zijn, maar in algemene zin ook voor de behandelaar. Op de tweede plaats komen oefeningen aan bod die vooral gericht zijn op de attitude van de behandelaar: wat is zijn/haar houding bij de behandeling ten opzichte van de patiënt. Uitgangspunt is dat we met de oefeningen steeds aansluiten bij praktische, veel voorkomende situaties in de GGZ.
Willem Steetskamp, Emilie Pauw en Paul Soons zullen de avond verzorgen. Douwe Tiemersma zal ook aanwezig zijn en een inbreng hebben. Iedereen is welkom, of je nu in GGZ werkt of niet. Je bent ook uitgenodigd om iemand van “buiten” het Advaitacentrum mee te nemen. De workshops hebben een experimenteel karakter en we hebben uitdrukkelijk behoefte aan feedback. De oefeningen zijn nog nooit gebruikt. De bedoeling is dat oefeningen die in dualiteit worden gedaan, zich te laten openen in de grote ruimte van non-dualiteit.
We hopen door het commentaar van de deelnemers de oefeningen aan te passen en te verbeteren, zodat we in de toekomst een cursus ‘GGZ en Non-dualiteit’ kunnen aanbieden aan werkers in de GGZ.

Datum:  9 april 2010
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Plaats: Advaita Centrum, Fluwelensingel 53, Gouda
Kosten: € 5,-


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod