Niels Willems (E-mails 12/09/2005 en 1/12/2005)


E-mail - 12 september 2005


Toen ik dit stukje hieronder las 'Monniken studeren tempelmanagement', moest ik denken aan een eerdere mailwisseling Over grenzen die vervagen ...)
Er is in het bedrijfsleven veel groeiend bewustzijn dat zaken anders moeten. Dat we op een dood spoor zitten. Alleen niemand weet goed hoe. Het 'human resources management' waar ik zelf in geschoold ben, gaat over de aansturing van het menselijk kapitaal in organisaties. Dat beleid wordt gegoten in de bekende oplossingen van systemen, instrumenten, handboeken en niet te vergeten in heel veel kengetallen. Hoe meer 'vorm' hoe beter. Maar heel soms zie je 'verlicht' leiderschap in top van organisaties. Slechts een enkeling is het echt over een andere boeg aan het gooien.
In mijn eigen leidinggeven en omgang met collega's en klanten zie ik hoe fundamenteel de problematiek is. Ik kom er mijn eigen blokkades in tegen. Ik zie, zo zou je het kunnen uitdrukken, bijna dagelijks welk karma ik nog schep … Door projectie op anderen van mijn eigen verkopingen. Over die blokkades stap ik allemaal niet zomaar heen. Hoe vaak ik me dat ook voorneem. Loslaten in het werk, is ook heel lastig. De idee om dingen te kunnen fixen dringt zich continu op. Dat maakt het ondernemerschap letterlijk en figuurlijk zo 'aantrekkelijk'.

Monniken studeren tempelmanagement
Achttien Tibetaanse monniken volgen sinds kort in Sjanghai een nieuwe studie: tempelmanagement. Tevens wordt daarbij aandacht besteed aan marketing van religieuze producten. Volgens Tsjiang Tsjun, general manager van de Jade Buddha-tempel, waar 280 monniken leven, willen de studenten langs deze weg mede inzicht krijgen hoe de seculiere wereld in elkaar steekt. Tot de lesstof behoort voorts The Art of War van de Chinese filosoof Sun Tzu, dat over de hele wereld op universiteiten gelezen wordt.


E-mail - 1 december 2005


Ik zie spiritualiteit ('bewustwording') in arbeid, leiderschap, strategie en ondernemen terug in de volgende ontwikkelingen:

- Zinvol werk; doen wat bij je past / bezieling / meer jezelf zijn in je werk / persoonlijk leiderschap / flow
- Dienend leiderschap; voorbij de idee van de sterke leider, juist leiders die gericht zijn op het grote geheel en de empowerment van anderen
- Intuïtief strategie bepalen; voorbij de gedachte van een maakbare werkelijkheid: aansluiten bij wat er is en voorvoelen van wat toe komt.
- Maatschappelijk verantwoord ondernemen; waarden-gedreven ondernemen; met oog voor de interafhankelijkheid / verbondenheid met de omgeving.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Chakrayoga

    Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod