Bijscholing - Algemene informatie


Algemene Informatie


Al elf jaar geeft Douwe Tiemersma bijscholings­cursussen op HO-niveau als een tweede-fase studie na de yogaleraren­opleiding.

De doelgroep van deze studie wordt gevormd door yoga­docenten, maar ook anderen kunnen meedoen die een vergelijkbare achtergrond hebben.

De algemene doelstelling is op gevorderd niveau
1) kennen van de structuren en processen van het materiële lichaam, de subtiele lichamen (ademenergie en andere energieën), de geest, bewustzijn en zelf-zijn; de tradities kennen waarin deze kennis is overgeleverd.
2) de energieën op alle niveaus kunnen laten ontplooien en loslaten;
3) de opgedane kennis en vaardigheden kunnen overdragen.

De onderdelen van de Tweede-fase Studie worden aangeboden als mo­dules die in een eigen volgorde kunnen worden gevolgd. De modules, elk zeven dagen per jaar, zijn

1) Yoga kennis en bevrijding van het lichaamsschema
2) Pranayama
3) Chakrayoga
4) Meditatie
5) De yoga-tradities
6) Non-dualiteit: de zijnservaring, de filosofie, de tradities

Zie pagina 5 voor iets meer informatie over de diverse modules en zie de aparte folders per cursusjaar.

In het cursusjaar 2009-2010 worden de modules 3) Chakrayoga en 4) Meditatie aangeboden.

In alle cursussen staan de eigen vaardigheden en ervarings­kennis, centraal, maar ook wordt aandacht geschonken aan de wijze van oefenen en de didactiek. Verder worden ook de traditionele teksten bij de lessen betrokken en begrijpelijk gemaakt door oefening.

Als literatuur wordt bij elke module een cursusboek gebruikt dat aan de deelnemers wordt verstrekt. Van enkele ursussen zijn inmiddels officieel uitgegeven boeken verschenen.

De werkwijze – Op de lesdagen wordt steeds een duidelijk omschreven hoeveelheid stof beoefend en besproken. Steeds staat de eigen ervaring en het eigen inzicht voorop, maar ook de algemene kennis heeft een duidelijke plaats.
De cursisten bestuderen de stof en oefenen thuis. Hierbij wordt het cursusboek gebruikt. Vragen en problemen worden op de cursusdagen besproken.

Naast het volgen van de lessen zijn er de volgende student-activiteiten.
a) Een in principe dagelijks beoefenen van de stof van de vorige cursusdag en het bestuderen van de stof met behulp van het cursusboek.
b) Het bijhouden van een ervaringsverslag dat aan het eind van de cursus wordt ingeleverd.

Degenen die de lesdagen hebben bijgewoond en een verslag hebben ingeleverd krijgen hiervan een certificaat.

Het kader waarin de cursus wordt gegeven is vooral dat van de advaita vedanta. Daarin is er de gerichtheid op het kennen van de structuren en processen waaraan men vastzit en op de bevrijding tot non-dualiteit van zelf-zijn en het andere. Binnen dit kader staat ook de aandacht voor de energieën.

Aanmelding voor deelname aan een activiteit vindt plaats door schriftelijke opgave per post aan secr. Laan van Duivenvoorde 6, 2252 AK Voorschoten, (tel. 071-5618828), of per mail yoga@advaitacentrum.nl, én door overmaking van het bepaalde bedrag op Bankrek. 11.69.79.089 t.n.v. St. Openheid, Gouda. Daarna is zonder tegenbericht de inschrijving definitief.

De Modules


1) Yoga: kennis en bevrijding van het lichaamsschema
De diverse lichamen met hun diepzittende patronen en kwaliteiten (0.a. ruimtelijke locatie en oriëntatie, vorm en afmetingen, subject-object, grof-fijn) leren kennen, laten ontplooien en de specifieke identificatie ermee loslaten, zodat de beperkingen verdwijnen.

2) Pranayama: kennis en bevrijding van adem en ademenergie
Voorbereiding op pranayama-beoefening, de pranayama­technieken en de integratie ervan in asana's, in meditatie en het alledaagse leven; de structuren en processen van het materiële lichaam; werken met het energetische lichaam; de adem en de ademenergie leren kennen, laten ontplooien en los laten

3) Chakrayoga: kennis en bevrijding van de levensenergieën en lichamen
De eigenschappen ervaren van de diverse chakra-energieën en subtiele lichamen; deze zich laten ontplooien (o.a. ontspannen, stromen, uitbreiden) en loslaten; bevrijding op alle chakra-niveaus; de relatie tussen de energieën.

4) Meditatie: kennis en bevrijding van de geest

De eigen geest leren kennen, laten ontplooien en loslaten; voorbereiding op meditatie, de essentiële eigenschappen van meditatie: je op een juiste wijze opstellen, je geest tot rust laten komen, je eigen situatie en je ware aard duidelijker gaan zien, je werkelijkheid laten transformeren, jezelf overgeven, de meditatie in het dagelijks leven integreren.

5) De yoga-tradities: de variëteit van de yoga-wegen, de filosofische achtergrond; inzicht in de theorie en de ervaring in de praktijk
Praktische beoefening in verband met een historisch overzicht en een diepgaand inzicht in de diverse tradities van de yoga van het materiële en de subtiele (energetische) lichamen; de klassieke Yoga (Patanjali), de tantra (met hathayoga, kundalinî-yoga), Kashmir shaivisme, en andere).

6) Non-dualiteit: de zijnservaring, de filosofie, de tradities
Een praktische en theoretische kennismaking met het non-dualisme als zijnservaring en als filosofie van de diverse tradities in hindoeïsme (advaita vedânta, yoga en kashmir shaivisme), boeddhisme (mahâyâna, Tibetaans boeddhisme), daoïsme (Lao Zi, Zhuang Zi), de christelijke mystiek (Eckhart) en de Islam-mystiek; een overzicht van de thema’s en de geschiedenis en een ervaringsmatige kennis van non-dualiteit.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod