Chakrayoga toelichting 7: de weg van de ander

bij  § 5.7

Het ligt voor de hand om in dit hoofdstuk van het hartchakra, net als bij het keelchakra (oefening 4.7i), ook de bevrijdingsweg te volgen waarbij de ander is betrokken. Dat wordt dan oefening 5.7k.

k – Zie eerst het fysiek lichamelijke anahatveld en dan meer met interne blik het subtiele objectveld, waarbij je de gevoelsenergieën ervaart. Laat die maar sterker worden. Terwijl dit perspectief enigszins blijft bestaan, ga je het hartveld binnen zodat dit je existentiële veld wordt. Je kunt je dan bewust zijn van de uitstraling van je gevoelsmatige energieën. Ervaar dan in dat veld hartcentra van anderen en maak hiermee gevoelsmatig-energetisch contact. Voel dat. Kies dan één ander uit waar je je helemaal op richt. In het existentiële anahatveld is er dan een concreet-energetisch gevoelscontact met die ander en de kwaliteit van die energie is liefde. De afstand kan dan gemakkelijk kleiner worden en daarbij komen de hartcentra dichter bij elkaar. Voel dat. De anahatlichamen versmelten zomaar, de harten worden één, hartchakra’s vallen samen. Als dan de eenwording nog verder doorgaat, zijn de interne, lichtere kosha-gebieden aan de beurt. Het één-worden gaat verder tot en met de bindu’s, waarna er niets meer is.

l – Doe dezelfde oefening, maar laat in het existentiële hartveld nu de hart-ander zo op jou toekomen, dat dezelfde eenwording als in k gaat plaatsvinden.

m – Doe nog eens de groepsmassage van oefening 5.1g in een kring, waarbij je de handen nu stilhoud op de rug (harthoogte) van degene die voor je zit. Bij een inademing zuig je de liefdevolle hartenergie van achteren aan en bij een uitademing laat je deze energie door de armen en handen in het hartgebied van de ander gaan. Wordt je dan bewust van de hele cirkel van ronddraaiende hartenergie. Dat is op een subtiel veldniveau. Als je je zelf in dit bovenpersoonlijke hartveld laat opgaan, wordt dit veld gemakkelijk een kosmisch anandaveld. En dat wordt ijler en ijler …


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod