Eenheid met een kind en verscheidenheid van vormen

Tot haar 2e verjaardag was mijn kleindochter helemaal één met mij. Op die verjaardag rende ze zoals gewoonlijk naar me toe, ik nam haar in mijn armen en feliciteerde haar. Toen ik haar op de grond zette keek ze me aan. En terwijl ze op mijn kuiten en benen klopte riep ze ‘Oma, oma’, en ze klopte hoger op mijn benen en zijkant benen: ‘Oma’, oma, oma’.
Ik besefte dat ze op dat moment zag dat ik een ander lichaam had.
Ik besefte ook dat ik als oma de taak op me kan nemen haar dat gevoel van eenheid altijd te blijven ervaren, terwijl ze ook ziet dat we twee verschillende lichaamsvormen hebben. Dat dat samen gaat.
Waarom is dat belangrijk voor mij? Als kinderen van jongs af aan zien dat ze helemaal anders zijn dan anderen, dan ontstaat lijden. Je wilt het(de)zelfde zijn als al die anderen in de maatschappij, of beter, maar dat lukt nooit. Het veroorzaakt dikwijls lijden: neerslachtigheid, depressief zijn, van schoolgaan, zich minderwaardig voelen, eenzaamheid, enz. De vormen hoeven niet dezelfde te zijn om toch de eenheid te ervaren.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

  De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

 • Pranayama

  Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

 • De ander en ik

  Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

 • De bron van het zijn

  ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod