Eenheid met een kind en verscheidenheid van vormen

Tot haar 2e verjaardag was mijn kleindochter helemaal één met mij. Op die verjaardag rende ze zoals gewoonlijk naar me toe, ik nam haar in mijn armen en feliciteerde haar. Toen ik haar op de grond zette keek ze me aan. En terwijl ze op mijn kuiten en benen klopte riep ze ‘Oma, oma’, en ze klopte hoger op mijn benen en zijkant benen: ‘Oma’, oma, oma’.
Ik besefte dat ze op dat moment zag dat ik een ander lichaam had.
Ik besefte ook dat ik als oma de taak op me kan nemen haar dat gevoel van eenheid altijd te blijven ervaren, terwijl ze ook ziet dat we twee verschillende lichaamsvormen hebben. Dat dat samen gaat.
Waarom is dat belangrijk voor mij? Als kinderen van jongs af aan zien dat ze helemaal anders zijn dan anderen, dan ontstaat lijden. Je wilt het(de)zelfde zijn als al die anderen in de maatschappij, of beter, maar dat lukt nooit. Het veroorzaakt dikwijls lijden: neerslachtigheid, depressief zijn, van schoolgaan, zich minderwaardig voelen, eenzaamheid, enz. De vormen hoeven niet dezelfde te zijn om toch de eenheid te ervaren.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Verdwijnende scheidingen

  Douwe Tiemersma
   

  Verdwijnende scheidingen

  Proeven van intercultureel filosoferen

  276 pagina’s, paperback

 • Management en non-dualiteit

  In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

 • Satsang

  Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod