Na woede

Ik was in gesprek met een vrouw en gaandeweg het gesprek werd deze vouw steeds bozer. Ze beschuldigde me en uitte allerlei verwijten, ze was zeer fel en sprak heftig en luid. Haar woede ging dwars door me heen, ik bleef bij mezelf. Het was duidelijk dat er niets in mij was dat iets moest afweren of tegen houden. Op een gegeven moment  keek ze me aan  met een blik vol  woede en zei verwijtend: wat kijk je, waarom zeg je niets!! Ondanks die heftige woede voelde ik de zachtheid in mijn ogen. Hierna werd het stil, ik zag haar naar binnen gaan. Zacht begon ze te huilen. Ze sprak over haar eenzaamheid en trauma's.  Haar verdriet werd steeds heftiger.  Ik bleef open en ook het verdriet landde nergens in mij. Het ging door me heen, ik bleef in contact met haar en mijn zelf. Het gedrag, de woorden en de gevoelens waren een buitenste laag waar ik dwars door heen kon kijken.  Wat overbleef was alleen dat wat er verschijnt.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

 • Mediteren leren

  Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

 • Openingen naar Openheid

  In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

 • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

  De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod