Open bewust-zijn

1
Tijdens een ochtendwandeling door de velden hier in de buurt werd ik enkel ogen, ik keek heel wijds en ruim -  mijn lichaam was niet meer te voelen, een hele rustgevende, zachte ervaring die na een tijdje voorbij was. Nadien waren het terug mijn voeten die mijn lichaam verder droegen.

2
Na een ochtendmeditatie in Zinal, Zwitserland, wandelde ik langs de weg naar beneden. Vreemd genoeg bleven mijn ogen op gelijke hoogte verder gaan terwijl ik steeds verder afdaalde, alsof mijn benen langer en langer werden en mijn hoofd boven bleef. Ik blijf dus op gelijke hoogte door de hele vallei kijken tijdens de afdaling. Het gevoel was even later een ‘herkenning’ van wat ik jaren voordien tijdens die ochtendwandeling had ervaren, zacht, natuurlijk en heel weids.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • De bron van het zijn

  ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

 • Stiltewandelingen naar eenheid

  Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

 • Verdwijnende scheidingen

  Douwe Tiemersma
   

  Verdwijnende scheidingen

  Proeven van intercultureel filosoferen

  276 pagina’s, paperback

 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod