Open bewust-zijn

1
Tijdens een ochtendwandeling door de velden hier in de buurt werd ik enkel ogen, ik keek heel wijds en ruim -  mijn lichaam was niet meer te voelen, een hele rustgevende, zachte ervaring die na een tijdje voorbij was. Nadien waren het terug mijn voeten die mijn lichaam verder droegen.

2
Na een ochtendmeditatie in Zinal, Zwitserland, wandelde ik langs de weg naar beneden. Vreemd genoeg bleven mijn ogen op gelijke hoogte verder gaan terwijl ik steeds verder afdaalde, alsof mijn benen langer en langer werden en mijn hoofd boven bleef. Ik blijf dus op gelijke hoogte door de hele vallei kijken tijdens de afdaling. Het gevoel was even later een ‘herkenning’ van wat ik jaren voordien tijdens die ochtendwandeling had ervaren, zacht, natuurlijk en heel weids.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Stiltewandelingen naar eenheid

    Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod