Overgang van dualiteit naar non-dualiteit bij kinderen

oktober 2011


… vanavond jammert Arthur dat ik al een paar keer eerst bij Annabelle geweest ben, en dus niet eerst bij hem, en dat ik reeds een paar keren korter bij hem geweest ben, en dus langer bij Annabelle. De jaloezie is aanstekelijk, want ook Annabelle rolt haast op de grond van venijn.  Dan begin ik te repliceren; ik zeg hen dat ik zo trots op hen ben, dat ze zo lief voor elkaar zijn, het voor elkaar opnemen, elkaar zo snel vergeven, en ik haal allerlei voorbeeldjes van vandaag aan; Annabelle gaf haar lollie aan Arthur, opdat hij ermee in zijn warme melk kon roeren en hij het pure genot kon  ervaren van een lollie die naar room smaakt, Arthur die Annabelle hielp met het knutselen van het 3Dhartje … Plots gooit Annabelle zich over me heen, en omarmt Arthur; “Het is nog leuker om Arthur en mama tegelijk te knuffelen, dan heb ik aan twee kanten warm.” Arthur beaamt en valt in. Het wordt een groepsknuffel. …
Arthur zegt: “Ja, samen knuffelen is leuk. Ja, eigenlijk knuffelen we ook het bed en het huis en de grond. Ja, en eigenlijk ook de andere huizen en de mensen erin.”
 Annabelle: “Ja zo knuffelen we de grond helemaal tot aan het strand en de zee. En zo knuffelen we tot aan het andere einde van de wereld, waar de mensen met de Chinese namen wonen. En we knuffelen alle dieren, ook de zeedieren, ook de onbekende zeedieren in de diepe onbekende zee, zoals de oranje kikker met de pukkels. …
Vlak voor Arthur in slaap valt, zegt hij nog, dat we via de wereld, de lucht, ook het heelal, de sterren, de andere planeten en hun bewoners knuffelen.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Satsang

  Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

 • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

  Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

 • Pranayama

  Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod