Constantijn Huygens (1596-1687)


Huygens was een homo universalis. In zijn tijd kon dat nog. Hij was dichter, schilder, componist, musicus, bewoog zich in de hoogste culturele en politieke kringen, reisde de Europese landen af, enzovoort. Zijn gedichten waren in die tijd opvallend door de dubbelzinnigheden en gedachtesprongen. Hieronder staat een klein gedichtje waarin de lezers van de AC-webpagina’s wel iets zullen herkennen. Het komt uit: Puntdichten (in Geliefde gedichten, De Arbeiderspers, Amsterdam 1972, p. 61)

*

Grafschrift

Hier ligt een man in d’as,
Zo gierig al zijn leven,
Hij wou de geest nauw geven,
Omdat het geven was.

*


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

 • Meditatieboekje

  Korte teksten die je meenemen naar openheid

 • Verdwijnende scheidingen

  Douwe Tiemersma
   

  Verdwijnende scheidingen

  Proeven van intercultureel filosoferen

  276 pagina’s, paperback

 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod