Isabel Allende (1942)


Isabel Allende werd uit Chileense ouders geboren in de Peruaanse hoofdstad Lima. In haar vaderland Chili werkte ze onder meer voor een radicaal vrouwenblad, publiceerde talrijke artikelen en toneelstukken en verzorgde verschillende televisieprogramma's. Na de militaire staatsgreep in 1973, waarbij haar oom, president Salvador Allende, werd vermoord, vestigde zij zich met haar gezin in Venezuela. Momenteel is zij als schrijfster en journaliste werkzaam in haar woonplaats San Francisco (USA).

Haar roman Paula gaat over een moeder die waakt aan het ziekbed van haar dochter, met wie ze wanhopig contact probeert te krijgen. Maar Paula ligt in coma en doolt eenzaam rond in het duistere gebied tussen leven en dood. Aan haar ziekbed gezeten beschrijft haar moeder de herinneringen aan haar veelbewogen leven, waarin het volgende fragment voorkomt.

*

'Ik voelde dat ik onderging in dat frisse water en wist dat de reis door het verdriet eindigde in een absolute leegte. Terwijl ik oploste kreeg ik de openbaring dat de leegte vol is met alles wat het universum bevat. Het is tegelijkertijd niets en alles. Heilig licht en onpeilbare duisternis. Ik ben de leegte, ik ben alles wat bestaat, ik ben in elk blad van het bos, in elke dauwdruppel, in elk asdeeltje dat het water meevoert, ik ben Paula en ik ben ook mezelf, ik ben niets en al het andere in dit leven en in andere levens, onsterfelijk.'

Uit: Paula. Uitgeverij Muntinga, Rainbow pocketboeken, 2005. Vert. Adrie Muntinga

*


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Mediteren leren

  Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

 • Satsang

  Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

 • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

  De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

 • Chakrayoga

  Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod