Deepak Chopra, Alledaagse onsterfelijkheid.

Meditaties voor spirituele transformatie

Kosmos-Z&K/Servire, Utrecht 1999


Op elke bladzijde staat een korte uitspraak die bedoeld is om op te mediteren totdat de betekenis duidelijk is. Deze oefeningen worden aangeboden als een moderne versie van de jñana- of inzichtsyoga. De belangrijkste punten van de inzichtsyoga, vooral de Advaita Vedanta, zijn in het boekje te vinden en zij zijn het waard erbij te verwijlen. Maar, de eerste dertig bladzijden gaan over moeilijke kwantummechanische zaken en ook later komen deze op een niet heldere wijze aan de orde, onder andere in: ‘Het Verenigd Veld is het bewustzijn van de natuur’. Verder wordt er steeds over de ‘Geest’ gesproken wanneer het ‘Hoogste Zelf’ wordt bedoeld. Aan het einde komt God op de proppen als intelligentie die alle activiteiten regeert. Deepak Chopra heeft een eigen kring van mensen die hopelijk met hem meegaan tot het inzicht in bijvoorbeeld ‘Ik ben de schepper, het scheppingsproces en het geschapene.’

[DT in InZicht]Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • De bron van het zijn

  ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

 • De ander en ik

  Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

 • Management en non-dualiteit

  In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

 • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

  Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod