Frits Koster, Bevrijdend inzicht.

Een kennismaking met boeddhistische psychologie en inzicht-meditatie

Asoka, Nieuwerkerk a/d IJssel 1999


Het boek geeft in het kort een aantal belangrijke ideeën van het oude (theravada) boeddhisme, maar vooral een inleiding in de kalmte- en inzichts- (vipassanâ)meditatie. Ook praktische moeilijkheden bij de meditatie en de meditatie in het Westen worden besproken. Het boek is vooral als een eerste inleiding waardevol. De vertaling van de Mahâ satipathâna sutta, waarin de Boeddha de praktijk van de inzichtsmeditatie uitlegt, is voor iedereen geïnteresseerd in meditatie de moeite waard.

[DT, in InZicht]
Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

 • Pranayama

  Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

 • De ander en ik

  Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

 • Meditatieboekje

  Korte teksten die je meenemen naar openheid

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod