Jeffrey Moussaieff Masson, Mijn vader’s goeroe.


Een reis door spiritualiteit en desillusie
Vassallucci, Amsterdam 2001


Dit is een verhaal van de jeugd van Masson, psychoanalyticus en master Sanskriet, die opgroeide met een goeroe in huis. Deze goeroe was Paul Brunton, auteur van spirituele reisboeken in de jaren dertig. Hij was de lijfgoeroe van Massons ouders. Masson groeide op als kroonprins van deze opmerkelijke goeroe die een grote schare aanhangers had. Al op jonge leeftijd trok Masson met zijn ouders door de binnenlanden van India, op zoek naar mystici en yogi’s. Maar ook vastenperiodes van veertig dagen waren voor hem geen uitzondering. Nadat Brunton uiteindelijk als charlatan werd ontmaskerd, keerde Masson hem de rug toe en begon een carrière in de psychoanalyse.

Een paar citaten
28 Mijn vader had behoefte aan iets wat niemand hem kon geven, en PB beweerde dat hij mijn vader kon geven wat niemand een ander kan geven.
29 De innerlijke aantrekkingskracht zal enorm sterk zijn, met een intens gevoel van door het lot naar elkaar toegestuwd te worden.Dat voelde mijn vader ook – het leek veel op verliefd worden.
33 Elk verhaal diende om mijn vader dichterbij te lokken, met als aas de belofte dat hij binnenkort ook over magische krachten zou beschikken en toegang tot de occulte wereld zou hebben.
91 PB beschouwde kritiek als gebrek aan loyaliteit.
92 Het leven met PB betekende een heleboel voorschriften en een heleboel verhalen over gezondheid, het lichaam en de voordelen van een ‘rein’leven zoals het onze. …
PB was in zijn minachting voor het lichaam zo strikt wat betreft al dan niet geschikt voedsel dat hij een groot deel van de dag bezig was zich aan zijn eigen regels te houden.
183 Maar hoe meer ik over India leerde, hoe meer ik besefte hoe weinig PB van dat land wist. Het maakte me steeds kwader. Ik kreeg het gevoel dat ik mijn hele leven voor de gek was gehouden. PB kende geen Sanskriet en geen geschriften in die taal. Hij verzon van alles, loog, bedroog en stal – op intellectueel gebied tenminste.
184 Hij stelde niet meer voor dan een mengelmoes van fout gelezen en verkeerd begrepen ideeën uit een oeroude cultuur waar hij niets van afwist. Hij was gewoon een nepgoeroe, een schurk, een charlatan, een kwakzalver…


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Verdwijnende scheidingen

  Douwe Tiemersma
   

  Verdwijnende scheidingen

  Proeven van intercultureel filosoferen

  276 pagina’s, paperback

 • Openingen naar Openheid

  In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

 • De ander en ik

  Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

 • Psychotherapie en non-dualiteit

  De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
  In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod