Kevin Schilbrack, 'Metaphysics in Dogen'


Philosophy East and West 50 (January 2000), pp. 34-55


It is argued here that metaphysics is an overlooked but fruitful category for cross-cultural philosophy, and this hypothesis is demonstrated with the writings of Dogen Kigen. A definition of metaphysics is introduced that, although drawn from the Western philosophical tradition, should be useful for the study of philosophy elsewhere, and its application to Dogen is defended against popular interpretations that Dogen's Zen is phenomenological rather than metaphysical.
Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Pranayama

  Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

 • Satsang

  Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

 • Mediteren leren

  Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

 • Stiltewandelingen naar eenheid

  Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod