Leaman, Oliver, Eastern Philosophy. Key Readings


Routledge, London 2000, xvi+305 blz., ISBN 0-415-17358-2, f 49,95


Dit boekje is uitgekomen in de serie 'Routledge Key Guides'. De achterflap vermelt het volgende.

Eastern Philosophy: Key Readings draws together extracts from a wide range of primary and secondary sources, which cover the many branches of Eastern philosophy and religion. Quotations are arranged under concept headings, and open up the debates on topics such as Zen, yin-yang and Daoism, as well as offering an overview of Eastern philosophical perspectives on subjects such as happiness, war and imagination.
Material js drawn not only from such cornerstone texts as the Bhagavad Gita and the I Ching, hut also from modern writings on Eastern philosophy and religion. Extracts are prefaced by Oliver Leaman's succinct [very short] introductions, and supplemented by a glossary of terms, all of which make this a unique and accessible way into a fascinating discipline.
Oliver Leaman is Professor of Philosophy at Liverpool John Moores University. He is the author of Key Concepts in Eastern Philosophy.

Om een indruk te geven van de thema's, waarover één of enkele teksten (van gemiddeld 1 pagina) zijn opgenomen, zijn dit degene die met een A beginnen: Abhidharma, action, Advaita/Advaita Vedanta, afterlife, ahimsa, amida, analysis, anatman/ anatta, ascetism, atman, atomism, avatar.
De geleverde teksten komen alle uit goede literatuur en zijn de moeite van het lezen waard. Het gebied dat bestreken wordt is echter erg ruim - ook de Islamfilosofie is opgenomen. De keuze van de thema's en van een enkele tekst, of hier en daar een paar teksten, over een wereld aan problematiek, kan daarom niet anders dan willekeurig en erg fragmentarisch zijn. Voor beginners zijn vele teksten niet zomaar te begrijpen, omdat er niet-uitgelegde technische termen worden gebruikt. Voor degenen die een zekere kennis van de oosterse filosofie hebben kan het boek nuttig zijn als bron van teksten over bepaalde thema's en als een van de hulpmiddelen bij de verdere studie.

[DT]

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

 • Satsang

  Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

 • De ander en ik

  Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod