Lex Hixon, Wegen naar verlichting. Een rondgang door de grote spirituele visies

voorwoord van Ken Wilber - Nederlandse vertaling door Prema van Harte van Coming Home.
Kosmos, Utrecht 1991; ISBN 90-215-1696-9

De Nederlandse ondertitel van het boek "een rondgang door de grote spirituele visies" kan een verkeerd beeld geven van de inhoud. Hixon geeft geen overzicht van de grote godsdiensten en spirituele bewegingen. Wel bespreekt hij oorspronkelijke teksten uit een aantal tradities vanuit zijn eigen ervaring. Hierbij gaat het hem om de lezer mee te nemen naar het mystieke hart van de traditie en om de eenheid van de wegen, ondanks de verschillen, te laten zien. Natuurlijk maakt Hixon een keuze, al besteedt hij aan de meeste richtingen aandacht. Aan de orde komen: (de latere) Heidegger, Krishnamurti, Ramakrishna, Ramana Maharshi, de Zentekst over het ossehoeden, Plotinus, Chassidische leraren, Paulus, een Soefi-leraar en de I-Tjing. In het laatste hoofdstuk worden praktische aanwijzingen gegeven voor meditatie op de ademhaling en voor visualisatie van het goddelijke, waarbij als einddoel de turiya (de 'vierde staat' volgens de Advaita Vedânta, na het waken, het dromen en de droomloze slaap) wordt gesteld. Deze korte aanwijzingen zullen echter voor de meeste mensen niet voldoende zijn.
Het boek is bedoeld als een inleiding. Ken Wilber noemt in zijn voorwoord het de "beste inleiding tot de grote mystieke tradities van de wereld die ooit geschreven is." Maar wat "best" is hangt heel erg van de individuele lezer af. Wel gaat Hixon steeds naar de kern en laat zien dat wat gezocht wordt altijd al aanwezig is, ook voordat men op pad gaat. Hierdoor en door de goede keuze van uitspraken en teksten kan het boek stimulerend werken. Dat is een voldoende reden om het boek te gaan lezen.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Meditatieboekje

    Korte teksten die je meenemen naar openheid

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod