Martin Palmer, Yin en Yang. Evenwicht in ons leven


Ankh-Hermes, Deventer 1999


Het denken in termen van yin (koud, passief, donker) en yang (warm, actief, licht) is een manier om eenzijdigheden en fixaties te vermijden. Het houdt een acceptatie in dat er tegenstellingen zijn, dat er voortdurend veranderingen zijn in het evenwicht tussen de polen, dat elke pool iets van de andere in zich heeft en dat daarom nooit iets totaal zwart of wit is. Dit wordt op inleidend niveau uitgewerkt op het terrein van de eigen harmonie met de wereld, van Feng shui, de energie (ch’i) en de kunst. Het boek is geschikt voor een eerste oriëntatie, maar het is de vraag in hoeverre een ‘Evenwicht in ons leven’ vanuit de korte aanduidingen kunnen worden opgepakt, laat staan een overgave aan het Tao '’dat niet is te benoemen’.

[DT in InZicht]


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

 • Stiltewandelingen naar eenheid

  Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

 • Verdwijnende scheidingen

  Douwe Tiemersma
   

  Verdwijnende scheidingen

  Proeven van intercultureel filosoferen

  276 pagina’s, paperback

 • Satsang

  Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod