Nisargadata Maharaj, The Blissfull Life

as realized through the teachings of Sri Nisargadatta Maharaj

compiled with commentary and notes by Robert Powell.

The Acorn Press, Durham (North Carolina), 1984, ix + 84 pag.

verscheen in: Yoga en Vedanta 1985Het zijn enkelingen geweest die de weg vonden naar de ruimte in het oude 'Vanmali Bhavan' in Bombay om daar Sri Nisargadatta Maharaj te bezoeken. Na zijn overlijden in 1981 verschenen er steeds meer boeken, die de gesprekken met hem voor een groter publiek toegankelijk maakten. Hoewel de gedrukte teksten slechts een afschaduwing zijn van de gebeurtenissen die in werkelijkheid plaats vonden, maken ze op velen een diepe indruk of hebben ze zelfs nog een sterkere uitwerking. Hieronder zijn de publicaties nog eens op een rij gezet.
Het nieuwste boek is samengesteld door de Amerikaan, van Nederlandse afkomst, Robert Powell en bevat voornamelijk korte en kernachtige uitspraken uit I Am That. Ze zijn globaal gerangschikt naar thema en hier en daar voorzien van een korte toelichting. Hieraan vooraf gaan een inleiding van de redacteur en een levendige beschrijving van 'een dag bij Maharaj', geschreven door Milo Clark. Aan het eind van het boek zijn nog een epiloog, een korte appendix over de 'cosmogony according to Sri Nisargadatta Maharaj' en een bibliografie toegevoegd.
De doelstelling van het boek schijnt te zijn een groter publiek met de uitspraken van Maharaj bekend te maken en daartoe zou het kunnen dienen. De uitspraken zijn indringend genoeg. De titel van het deel waarin deze staan is: 'Sayings that may turn your life around'. De andere onderdelen van het boek met informatie over het leven en het onderricht van Maharaj kunnen functioneel zijn bij een eerste of verdere kennismaking. Er zijn een aantal punten in dit deel aan te vullen en te bekritiseren, maar daarvoor is het hier niet de plaats. De concentratie van 'gems from Sri Nisargadatta Maharaj's conversations' en de doorwerking ervan in de rest van het boek maakt deze uitgave erg waardevol. Voor degenen die I Am That niet hebben gelezen, is The blissfull life een inleiding tot en een verwijzing naar dit grote boek. Anderen zullen het, gezien het onderwerp alleen al, willen lezen.

[D.T.]


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

  Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

 • Stiltewandelingen naar eenheid

  Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod