Patrul Rinpoche en Dilgo Khyentse, Het hartjuweel van de verlichte meesters


Asoka, Nieuwerkerk a/d IJssel 1999

Centraal in dit boek staat een tekst die Patrul Rinpoche in de 19e eeuw schreef. Dilgo Khyentse (overleden in 1991) geeft een uitleg van deze tekst. De lezer krijgt een toelichting op het volgen van het boeddhistische pad. De rijkdom van oefeningen van het Tibetaanse boeddhisme komt hierin duidelijk tot uiting. De recitatie van de ‘de zes-lettergrepige mantra’(Om Mani Padme Hum) wordt het meest benadrukt. Natuurlijk komen ‘de leegte’ en het mededogen steeds weer ter sprake, alsook de (Mahâyâna-)eenheid van de verlichte staat en de wereld, nirvâna en samsâra.

[DT in InZicht]
Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • De bron van het zijn

  ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

 • Chakrayoga

  Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

 • Verdwijnende scheidingen

  Douwe Tiemersma
   

  Verdwijnende scheidingen

  Proeven van intercultureel filosoferen

  276 pagina’s, paperback

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod