Swami Vivekananda, Jnana Yoga


Ankh-Hermes, Deventer 1975, 159 blz.
Nederlandse bewerking door W. Van Der Worff


Vivekananda (1863-1902), leerling van Ramakrishna, studeerde rechten en filosofie te Calcutta. Hij vertegenwoordigde het hindoeïsme op het 'Wereldcongres van Godsdiensten' te Chicago in 1893.
Het volgende citaat (p. 148) vat het boek goed samen: 'Voor mij is het nu weggelegd, hetzelfde antwoord nogmaals in een nieuwe vorm te geven, in de taal onzer dagen, zodat de oude idee begrijpelijk wordt voor de mens van nu.'
Het voordeel van een dergelijke benadering is dat het werk verteerbaar is voor mensen die gericht zijn op de wereld en de spiritualiteit in vraag stellen. Hij verdedigt op een logische en overtuigende manier de spiritualiteit in een tijd dat deze snel aan invloed verloor ten gunste van een (overspannen) geloof in de wetenschap.

Hij schrijft onder andere over:
- de universaliteit en het nut van religie
- wat is werkelijkheid?
- het verlangen naar geluk
- Atman is alles
- Maya: als oorzaak en hoe te overwinnen
- de godsidee
- de vrijheid
- de verhouding tussen de verschillende godsdiensten
- de verhouding tussen loslaten en activiteit
- realisatie
- de evolutietheorie.

Het nadeel van zijn benadering is, dat zijn werk na 100 jaar ietwat verouderd aandoet. Wat van de teksten van Shankara (die meer dan 1000 jaar oud zijn) helemaal niet kan gezegd worden.

[J.-P.V.]


* Aanwezig in de bibliotheek van het Advaita CentrumEr is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Stiltewandelingen naar eenheid

  Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

 • Chakrayoga

  Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

 • Satsang

  Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod