Timothy Schoorel, The 7 principles of freedom. Handbook for a new humanity


Namasté, Amsterdam 1999, ISBN 90 804990 1 3, 124 blz.

Verschenen in InZicht 2 nr. 4 (december 2000), p. 43


Komt er weer een nieuwe ster bij aan het Nederlandse firmament? Op de achterkant van het boek staat 'Timothy realized his absolute nature ...'. We zullen het wel merken. Het boek bespreekt de 'natuurlijke principes' die ten grondslag liggen aan vrijheid: Clarity, Unicity, Innocence, Consciousness, Alive Silence, Truth en Spontaneity. Het zijn alle belangrijke dingen en veel wat erover wordt gezegd kan voor lezers nuttig zijn. Vooraf wordt verduidelijkt wat 'natural principles' zijn aan de hand van natuurwetten en van voorbeelden als 'water is the life of the garden, it is its first principle.' Ze zijn meer dan ideeën. Maar, natuurwetten gelden alleen in een bepaald gebied en dat geldt ook voor het principe van water. In mijn tuin, bijvoorbeeld, is meestal zoveel water dat veel planten daarvan doodgaan. In plaats van over principes, kun je dan ook beter over meer concrete situaties spreken. Dat brengt me bij het punt dat het boek nogal Amerikaans aandoet. En wanneer Nederlanders iets Amerikaans noemen, bedoelen ze daarmee dat het teveel in de commerciële hoek zit: het moet verkocht worden. Schoorel schrijft dat zijn boek de opzet overneemt van een boek met de titel 'The 7 habits of highly effective people'. Nu gaat het niet om het bereiken van effectiviteit, maar om het bereiken van vrijheid: 'In your hands you have a book that could change and even transform your life!'. Zo begint de Introduction.
Een duidelijke en terechte boodschap is dat verlichting en het gewone wereldse leven bij elkaar horen. In de spontaneïteit is er vrijheid van hart bij alle gewone dingen. In de diverse hoofdstukken blijven daarover veel vragen staan. In het hoofdstuk over het bewustzijn wordt gezegd dat dit voorbij elk menselijke paradigma gaat, maar hoe zit het dan met de besproken 'paradigm shifts'? 'We are free from all responsibility', maar de voorbeelden van biologische en fysische gebeurtenissen waar we niet verantwoordelijk voor zijn, zijn het probleem niet, wel vaak de handelingen die effect op anderen hebben. Een ander problematiek komt tot uiting in de aanduiding van de absolute waarheid. Daarbij wordt gesteld dat we absolute ruimte zijn, de oorsprong en grond van bewustzijn, maar ook 'absoluut bewustzijn'. Deze en vele andere vragen die blijven liggen, zijn inherent aan het 'onderwerp', maar ze geven wel aan dat het idee van een 'handboek' wat te simpel is. Wat blijft staan, is dat het boek kan bijdragen aan de transformatie van levens. 'It depends on you!'

[DT]
Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

 • De ander en ik

  Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

 • Meditatieboekje

  Korte teksten die je meenemen naar openheid

 • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

  Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod