Wim Burkunk (inleiding en commmentaar), Uit de schatkamer van de Veda: De Ishavashya Upanishad


Sigma, Tilburg 1999, ISBN 90 65561285, 80 blz., prijs f 19,50

Verscheen in InZicht 2 nr. 4 (december 2000), p. 43


Dit boekje bevat de tekst van de mooie, maar complexe Isha-Upanishad ('Het Ene, zelf zonder beweging, is sneller dan de gedachte', enzovoort) en de sympathieke uitleg door Wim Burkunk. Hier en daar zijn wat slordigheden, bijvoorbeeld als er 'nirguna Brahman' in plaats van 'saguna Brahman' moet staan, en onjuistheden, bijvoorbeeld als wordt gezegd dat Erasmus in 1500 al waardering had voor de Veda's, maar dat mag de pret van de wijsheid niet drukken.

[DT]Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Pranayama

  Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

 • Openingen naar Openheid

  In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

 • Management en non-dualiteit

  In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

 • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

  De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod