Wim Burkunk (inleiding en commmentaar), Uit de schatkamer van de Veda: De Ishavashya Upanishad


Sigma, Tilburg 1999, ISBN 90 65561285, 80 blz., prijs f 19,50

Verscheen in InZicht 2 nr. 4 (december 2000), p. 43


Dit boekje bevat de tekst van de mooie, maar complexe Isha-Upanishad ('Het Ene, zelf zonder beweging, is sneller dan de gedachte', enzovoort) en de sympathieke uitleg door Wim Burkunk. Hier en daar zijn wat slordigheden, bijvoorbeeld als er 'nirguna Brahman' in plaats van 'saguna Brahman' moet staan, en onjuistheden, bijvoorbeeld als wordt gezegd dat Erasmus in 1500 al waardering had voor de Veda's, maar dat mag de pret van de wijsheid niet drukken.

[DT]Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Verdwijnende scheidingen

  Douwe Tiemersma
   

  Verdwijnende scheidingen

  Proeven van intercultureel filosoferen

  276 pagina’s, paperback

 • Chakrayoga

  Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

 • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

  De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

 • Openingen naar Openheid

  In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod