Twee lichamelijke oefeningen in combinatie met de ademhaling


Ontspanning en inzicht
Lichaam en adem zijn zo verweven dat wanneer er lichamelijke spanning heerst dit ook in de ademhaling te ervaren is. Wanneer er nu lichamelijke ontspanning ontstaat, kan dit ook in de adem ervaren kan worden. En andersom, wanneer de adem rustig wordt, volgt het lichamelijke proces ook vanzelf. Heel simpel zelf te ervaren. Dat is het inzicht, bij de ervaring van ontspanning.
*
Pijn tussen je schouderbladen?
1 Hoe is je ademhaling?
2 Pak met je linkerhand je rechter elleboog vast en met je rechterhand je linker elleboog.
3 Hef je armen zo schuin omhoog.
4 Druk je hoofd daartussen je armen
5 Adem een keer volledig in, je buik gaat naar voren, je borst omhoog, adem achter in je rug helemaal naar boven sturen, door naar de ruimte tussen je schouderbladen. Ervaar zelf dat het tussen je schouderbladen ruimer wordt. Breder ook.
6 Uitademen door je neus, let op dat je echt alles goed uitademt, lang uitademen.
Even een kleine pauze na de uitademing.
Herhaal dit nog twee keer.
Ervaar het ruime doorademen in het bovenste gedeelte van je lichaam.
Hoe gaat de ademhaling nu?
Tevens goed voor de spieren in de bovenrug, er komt meer ruimte én deze oefening geeft ook meer energie.
*
Anti-rsi oefening
1 Hoe ademt het in je?
2 Handen in elkaar voor je borst, ellebogen wijzen opzij. Adem volledig rustig helemaal in.
3 Met je uitademing door je neus (goed alles uitademen) strek je je armen naar voren, handen blijven in elkaar, duimen wijzen naar boven. Strek je armen nog wat verder van je af. Ervaar meer ruimte in je bovenrug.
4 Met een inademing kom je weer met je armen voor je borst, handen nog gestrengeld.
5 Uitademend weer van je af duwen maar nu met je duimen naar beneden, dus je draait je handen een slag om. Weer even je armen nog iets verder van je af strekken.
Pas op: nooit lichamelijk iets forceren bij jezelf!
Dit drie keer doen.
Schouders worden zo uitgerekt en spanning daar verdwijnt. Ervaar dat het doorademen na de oefening beter verloopt dan ervoor.
*

Pia


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Openingen naar Openheid

    In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

  • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

    De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod