Verslag bijeenkomst 13 mei Projectgroep Jongeren


Als ik nu terugblik naar wat er die middag gebeurd is, heb ik als globaal gevoel dat het te veel was en dat ik eigenlijk liever wat minder oefeningen had willen doen en wat langer dan zo veel in zo'n korte tijd. Verder was eigenlijk na 1 uur een pauze echt nodig geweest wat mij betreft.
De oefeningen aan zich vond ik allemaal waardevol.
Sommigen waren al min of meer bekend maar de meesten niet en de sfeer waarin het aangeboden was was liefdevol en open.
Verder was er wel ruimte voor opmerkingen.
Kinderen en jongeren zullen dat denk ik wel prettig vinden die oefeningen en ook het tempo.
Alleen is het de vraag of ze dat ook nog verder toepassen. Op die leeftijd is het meer een kwestie van herhaling, daarmee bedoel ik dat ze dan zo'n workshop een paar keer per jaar zouden moeten krijgen om zich alles wat meer eigen te maken.
Als ik naar de folder kijk van de workshop, vind ik het best moeilijk om aan de hand van de hele korte beschrijvingen, die oefening volledig te herinneren of te kunnen uitvoeren.
Stel dat ik als jongeren dit krijgen, dan vraag ik me af of ze dan thuis kunnen oefenen behalve dan die 2 oefeningen op pagina 2 zoals pitstop nummer 1 en snaarontspanning die dan goed beschreven en uitvoerbaar zijn.
In mijn situatie, lijkt het me zinnig om een keer of een paar keer mee te doen met een les die Pia geeft op een school in Gouda, zodat ik die ervaring mee kan delen en kan zien hoe het werkt en hoe die jongeren mee doen enz….
Ook thuis die oefeningen nog een keer proberen en te herhalen zodat ze eigen worden.
Ja, het was al met al een nuttige bijeenkomst zowel voor mijzelf als voor een toepassing later bij jongeren voornamelijk op scholen.
Odile

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

  • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

    Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod