07 - oktober 2005 - Over inzicht en bevrijding


'De gesprekken over motivatie hebben mij aan het denken gezet, ja denken, ik weet het. Maar na Schier en de euforie van het hele gebeuren maakt het moeilijk om te zien en voelen dat ik weer in de vernauwing ben geschoten. En wat ik probeerde was het gevoel van openheid krampachtig vast te houden, tevergeefs. Nu met het uittypen van het gesprek van 21/9 realiseer ik wat ik aan het doen ben. 
Vroeger praatte ik zo lang op mezelf in, dat ik door moeilijke periodes heen kon komen. Maar dat werkt niet meer. Het blijft redeneren in je hoofd. En dat blijven cirkeltjes. Alleen zijn het van die aangeleerde patronen waar je moeilijk vanaf komt. Het gaf voldoening, en die ik, die dat voor elkaar kreeg wil nu nog steeds met de eer strijken. 
Maar nu loop ik daarin vast omdat er geen eer te behalen valt voor een ikje. En dat is niet prettig in je hoofd. Het doet pijn en het schreeuwt om aandacht. Maar daar kan de aandacht niet zijn. Het is lastig om dat getrek om aandacht te negeren. 
Alleen het zien gebeuren, van die aandachttrekkerij, helpt. Nu van een afstandje is dat te zien.
Het werkt zo precies en subtiel door in alles. Ook dit besef lijkt weer iets verstandelijks te worden maar dat is het niet. Het wordt dieper gevoeld en gezien op een ander niveau.'


Uit het antwoord

Goed dat je inzicht helderder wordt. Zie maar hoe de processen werken en doorzie de aard ervan.
Wat ik alleen heb toe te voegen is: terwijl je op afstand blijft, word je dan ook concreet bewust van a) de lege ruimte om de verschijnselen heen, en b) van jezelf die toekijkt, jezelf als bewust-zijn. 
Dan verdwijnt de hechting met de ik-spanning en het (gevoel van) aantrekking. Je hoofd wordt stil, doorzichtig en verdwijnt. Dat is toch prachtig?
Hartelijke groet,
Douwe

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Pranayama

  Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

 • Non-dualiteit - de grondeloze openheid

  Non-dualiteit is niet-tweeheid (Sanskriet: a-dvaita), de afwezigheid van scheidingen. Deze openheid vormt de kern van elke spiritualiteit en mystiek. Maar wat is non-dualiteit nu precies? Daarover gaat het nieuwe boek van Douwe Tiemersma. In zijn vorige boeken stond de non-dualiteit ook al centraal, maar nu laat hij stap voor stap zien wat non-dualiteit in de eigen ervaring betekent. Iedereen blijkt die ervaring te kennen en te waarderen.

 • Openingen naar Openheid

  In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

 • Chakrayoga

  Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod