58. Neurofeedback en bewustwording

Ik heb me de laatste paar maanden wat verdiept in een therapievorm neurofeedback. Kort gezegd is het een methode om bepaalde hersenactiviteiten te trainen. In de reguliere psychotherapie wordt het gehanteerd om een veelheid aan klachten te behandelen.
Ik heb het idee dat neurofeedback voor mij wel eens een goede methode zou kunnen zijn naast en ter ondersteuning van waar ik (wij) al mee bezig zijn. Naast het feit dat het bepaald niet goedkoop is vraag ik me natuurlijk ook af of het inderdaad van nut kan zijn. Zou jij hier wat over kunnen zeggen?


Uit het antwoord

Kijk, het gaat bij neurofeedback om precies hetzelfde als bij 'mindfulness' en helder blijven. Bij alle blijf je helder bewust je situatie gadeslaan en corrigeer je wanneer nodig. Bij neurofeedback let je op de impulsen van je hersenen op het scherm, bij de andere let je direct op je gevoel van spanning-ontspanning. Dat is een directe feedback. Bij alle corrigeer (ontspan) je je eigen situatie. Bij alle is het meestal een langere periode van oefenen - zie de dame die al 43 sessies neurofeedback had. Overigens is het ook een modeverschijnsel om allerlei therapieën in een neurologische taal te formuleren; zie ook bijv. 'alfa-training' en 'neurolinguistisch programmeren'.

Het is dus aan jou wat je wilt. Feedback krijgen en corrigeren blijft gedurende een periode nodig. Dit zul je voortdurend, door de hele dag heen, moeten beoefenen. Dat is niet mogelijk met de neurofeedback apparatuur, wel met je reflexieve aandacht. Je ziet, dit laatste heeft mijn voorkeur, al zou het kunnen zijn dat sommigen de feedback van neurofeedback gemakkelijker vinden dan die van hun gevoel. Een goede meditatiecursus/groep zou dus niet gek zijn. Dan gaat er, als het goed is, ook een proces op gang komen dat verder gaat dan te blijven kijken naar wat je niet speciaal bent, maar waarin je je bewust wordt wat je zelf wel bent.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Advaita Vedanta - de vraag naar het zelf-zijn

  De actuele vraag ‘wie we eigenlijk zijn’ was het onderwerp van een symposium aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 18 september 2000, waarin vooral de oude Upanishaden en de Advaita Vedânta aan het woord kwamen.

 • Meditatieboekje

  Korte teksten die je meenemen naar openheid

 • Mediteren leren

  Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor de gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. 

 • De elf grote Upanishaden


  De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
  In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod