58. Neurofeedback en bewustwording

Ik heb me de laatste paar maanden wat verdiept in een therapievorm neurofeedback. Kort gezegd is het een methode om bepaalde hersenactiviteiten te trainen. In de reguliere psychotherapie wordt het gehanteerd om een veelheid aan klachten te behandelen.
Ik heb het idee dat neurofeedback voor mij wel eens een goede methode zou kunnen zijn naast en ter ondersteuning van waar ik (wij) al mee bezig zijn. Naast het feit dat het bepaald niet goedkoop is vraag ik me natuurlijk ook af of het inderdaad van nut kan zijn. Zou jij hier wat over kunnen zeggen?


Uit het antwoord

Kijk, het gaat bij neurofeedback om precies hetzelfde als bij 'mindfulness' en helder blijven. Bij alle blijf je helder bewust je situatie gadeslaan en corrigeer je wanneer nodig. Bij neurofeedback let je op de impulsen van je hersenen op het scherm, bij de andere let je direct op je gevoel van spanning-ontspanning. Dat is een directe feedback. Bij alle corrigeer (ontspan) je je eigen situatie. Bij alle is het meestal een langere periode van oefenen - zie de dame die al 43 sessies neurofeedback had. Overigens is het ook een modeverschijnsel om allerlei therapieën in een neurologische taal te formuleren; zie ook bijv. 'alfa-training' en 'neurolinguistisch programmeren'.

Het is dus aan jou wat je wilt. Feedback krijgen en corrigeren blijft gedurende een periode nodig. Dit zul je voortdurend, door de hele dag heen, moeten beoefenen. Dat is niet mogelijk met de neurofeedback apparatuur, wel met je reflexieve aandacht. Je ziet, dit laatste heeft mijn voorkeur, al zou het kunnen zijn dat sommigen de feedback van neurofeedback gemakkelijker vinden dan die van hun gevoel. Een goede meditatiecursus/groep zou dus niet gek zijn. Dan gaat er, als het goed is, ook een proces op gang komen dat verder gaat dan te blijven kijken naar wat je niet speciaal bent, maar waarin je je bewust wordt wat je zelf wel bent.


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Chakrayoga

  Yoga is de weg naar bevrijding van de beperkingen in alle onderdelen van het bestaan. Dit boek richt zich op de bevrijding van de verschillende levensenergieën: de mentale, expressieve, gevoelsmatige, vitale, seksuele en andere energieën.

 • Naar de Openheid

  De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
  Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

 • Meditatieboekje

  Korte teksten die je meenemen naar openheid

 • Satsang

  Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod