Xtc en ontspanning


Bron: Algemeen Dagblad, 25 februari 2006
Onderzoek Erasmus MC
Een depressief kind grijpt vaak naar xtc. Xtc geeft gevoelens van genegenheid, euforie en ontspanning. Het is waarschijnlijk vanwege die eigenschappen dat angstige kinderen later naar deze drug grijpen.
Kinderen die symptomen van angststoornissen en depressie vertonen, lopen als ze ouder worden een grotere kans naar de partydrug xtc te grijpen. Ook experimenteren ze vaker dan anderen met cannabis en gebruiken ze vaker wat cocaïne.
Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat is gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal. De afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie begon in 1983 een langlopend onderzoek onder 2000 gezonde kinderen van 4 tot 16 jaar. Die kinderen - 1580 zijn er nog van over in het onderzoek van dr. Anja Huizink - zijn nu volwassen. Het blijkt dat de jongeren die in hun vroege jeugd symptomen van depressie en angststoornissen vertoonden, veel vaker langdurig xtc gebruiken dan jongeren zonder klachten. Van de jongens heeft bijna 15 procent vaker dan 5 keer xtc gebruikt. Bij de meisjes is dat 5,2 procent.
'Xtc leidt tot gevoelens van genegenheid, euforie en ontspanning;' verklaart Huizink, 'dat is waarschijnlijk waarom deze jongeren juist deze drug prettig vonden.' Ook cocaïne werd relatief vaak gebruikt, maar minder dan xtc.
*
Dit onderzoek laat duidelijk zien hoe jongeren op hun zoektocht naar een poging om hun stresssituatie te ontwijken, het in de drugs zoeken. Eenmaal aan de drugs, is het moeilijk om er weer vanaf te komen; dat betekent ten slotte weer te zijn waar men begon: zoekende naar ontspanning.
Wanneer de jeugd vanaf jongs af aan, de ontspanning kennen van in-jezelf-rusten, tot jezelf komen en bij jezelf blijven, en weten wat ze zelf kunnen doen om daar te komen als dat nodig is, is er geen drug meer nodig. (PdB)
 

Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Management en non-dualiteit

    In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

  • De ander en ik

    Dit boek bevat de lezingen en enkele andere teksten van het 2e Advaita Symposium over de relatie van 'de ander en ik'. De vragen kwamen aan de orde: Wat is de aard van de ander; in hoeverre of in welke zin verschilt de ander van mij en in hoeverre vormen wij een eenheid? De bespreking van deze vragen kon een verheldering geven van problematieken als ‘de aard van het zelf’, ‘de mogelijkheid van communicatie’ (in hoeverre kunnen wij elkaar begrijpen?), ‘de grondslagen van ons morele gedrag’ en ‘de ander als leraar’.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod