Recensie 'Satsang' in de Koorddanser

Jaargang 32-nr 325 Januari 2015 
 
Omdat ik veel gehad heb aan de wijsheid van de twee jaar geleden overleden advaitaleraar dr. Douwe Tiemersma, vind ik het moeilijk om dit boek in een keer uit te lezen.
 
Iedere keer hoor ik het hem nog zeggen.
Iedere zin een mokerslag.
Ieder woord een meditatie.
Iedere gedachte voorbij het conceptuele.
Iedere seconde een venster naar de eeuwigheid.
 
Zijn satsangs – een spiritueel groepsgesprek waarbij het publiek vragen kan stellen – werden steeds directer; op het laatst van zijn leven ging de boodschap nog maar over een ding: kijk goed naar hoe het met jezelf zit en zie dan de spirituele ruimte die jezelfzijn omvat.
De spirituele weg die Tiemersma van zijn meester de nondualist Sri Nisargadatta Maharaj in de jaren zeventig kreeg aangereikt, gaf hij in uitzonderlijke bescheidenheid door.
Nooit hoorde ik hem zeggen dat hij ‘verlicht’was, of ‘gerealiseerd’. En wie het hem vroeg kon rekenen op een neutraal en nietszeggend glimlachje. Neem van mij dan maar aan dat ‘hij’het was.
Omdat Tiemersma zijn dood twee jaar lang had zien aankomen – hij had slokdarmkanker – heeft hij zijn geestelijke nalatenschap goed voorbereid.
Hij selecteerde en redigeerde zelf de door anderen uitgeschreven satsangteksten.
Het is een boek voor wie toe is aan een verdieping zonder bodem. Want – om het met een andere nondualist te zeggen – deze weg gaan betekent het einde van je wereld.

Ewald Wagenaar


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Management en non-dualiteit

  In bedrijven en organisaties is meer aandacht gekomen voor de oriëntatie op samenhang, eenheid, heelheid, ongescheidenheid, kortom: non-dualiteit. Wat betekent deze ‘niet-tweeheid’ en op welke wijze kan zij in het eigen werk en in de organisatie doorwerken? Deze vragen staan in dit boek centraal.

 • Psychotherapie en non-dualiteit

  De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
  In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

 • Pranayama

  Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

 • De bron van het zijn

  ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod