Poëzie en Proza

Title: 
Walter Whitman (1819 - 1892)
Jean-Pierre

Walt Whitman was een Amerikaans dichter, essayist, journalist en humanist. Zijn bekendste werk is de dichtbundel Leaves of Grass, waaruit onderstaande stukken komen. Het kreeg in de V.S. aanvankelijk weinig bekendheid, maar in Europa des te meer. Daar kreeg zijn humanisme en naturalisme een duidelijke invloed. Hij beschreef onder andere de grootsheid en onuitsprekelijkheid van het zelf-zijn. Soms zijn er stukken tekst die naar de non-dualiteit wijzen, maar hij bleef daarin dubbelzinnig.

*
Title: 
Maria Dermoût (1888-1962)
Jean-Pierre

Twee romans en vier bundels verhalen heeft Maria Dermoût geschreven. Ze gaan over het oude Nederlands Indië. Ze beschrijft op een levendige wijze allerlei situaties en voorvallen in het Indië zoals zij dat had leren kennen. In de verhalen is de vluchtigheid van het bestaan opvallend. Alles verandert in de loop der tijd. Daarbij heeft ze oog voor al het mooie, maar ook voor het lelijke, voor het goede en het kwade. Dat komt duidelijk uit in het onderstaande fragment uit De tienduizend dingen, hoofdstuk Allerzielen (Verzameld werk, Querido, Amsterdam 2001, 295-298).
Title: 
Pia de Blok & Patricia van Bosse
Douwe

Pia en Patricia schreven voor de aardigheid om beurten een stukje van een sprookjesverhaal. De een ging verder waar de ander ophield. Dit resulteerde in het boek Jij bent … mij (Boekscout.nl, Soest 2009). In dit verhaal hebben allerlei advaita-inzichten en –ervaringen een plaats gekregen. Voor oudere kinderen en volwassenen die nog een beetje kind kunnen zijn.

*

...

Title: 
Marijtje van der Horst
Douwe

De dood legt Liefde bloot (eigen uitgave) is een verhaal van Liefde, van gered worden door de Liefde. Het is een verhaal van jezelf verliezen, door jezelf heen vallen, jezelf uitbraken en dan op een ‘gegeven’, moment zonder dat je daar iets aan kunt doen, samenvallen met je zelf, met het Zelf, het Ene, het Al, de Liefde.

*

‘ik strek me uit
in de stilte van het niets
zoo ver
zoo open
zoo wijd in eindeloze diepte

stil verloren gaan
geen begin
geen einde’

*

‘ik ben in peilloos diep water
Title: 
Judith Herzberg (1934 - )
Jean-Pierre

In 1963 verscheen haar eerste poëziebundel Zeepost, waarna nog vele zouden volgen. Later schreef ze ook toneelstukken, tv-scripts enzovoort. In het onderstaande gedicht beschrijft ze de afstandelijke ervaring van zichzelf, waardoor alles vreemd wordt: ‘... dit is geen werkelijkheid. / Of wel, en dan ben ik niet echt.’ Er is onthechting die ze ‘zwerfkatterigheid’ noemt. Het zou mooi zijn als zich daarin het onbeperkte en non-duale zelf-zijn ging tonen. De tekst komt uit Ik heb alleen woorden, Bert Bakker, Amsterdam 1998
Title: 
Simon Vinkenoog (1928 – 2009)
Jean-Pierre

Title: 
De mystieke gedichten van Lucebert
Anoniem
Nico Tydeman

Verscheen in InZicht 3 nr. 2 (mei 2001), p. 30-31

*

de schoonheid van een meisje
of de kracht van water en aarde
zo onopvallend mogelijk beschrijven
dat doen de zwanen

maar ik spel van de naam van a

en van de namen a z
de analphabetische naam

daarom mij mag men in een lichaam
niet doen verdwijnen
dat vermogen de engelen
met hun ijlere stemmen
Title: 
Drie geschenken voor de oude dag (T. S. Eliot)
Anoniem

Kees Boukema

*

Let me disclose the gifts reserved for age
To set a crown upon your lifetime's effort
First, the cold friction of expiring sense
Without enchantment, offering no promise
But bitter tastelessness of shadow fruit
As body and soul begin to fall asunder.
Second, the conscious impotence of rage
At human folly, and the laceration
of laughter at what ceases to amuse.
Title: 
Bij een gedicht van J.A.Emmens
Anoniem
Kees Boukema

Verscheen in InZicht 2 nr. 4 (december 2000), p. 28-30

Title: 
Doris Lessing (1919)
Anoniem

Doris Lessing werd als Doris May Taylor geboren in Perzië, het tegenwoordige Iran. Op haar vijfde jaar verhuisde ze met haar ouders naar een boerderij in zuid Rhodesië. Haar eerste boek, The grass is singing, gaat over die Afrikaanse periode in haar leven. Later kwam ze in een politiek radicaal milieu terecht, waarvan ze zich later distantieerde. Na haar tweede echtscheiding in 1949 vertrok ze met haar tweede kind naar Engeland.

Pagina's


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


 • Openingen naar Openheid

  In dit boek zijn ruim 120 korte teksten verzameld die openingen bieden naar die openheid. Deze blijkt uiterst eenvoudig te zijn. De teksten zijn stukjes van leergesprekken, bedoeld als stimuli om de aandacht te richten op openheid, iets daarvan te laten zien en zo de realisatie van openheid een grotere kans te geven. Ze vormen samen de essentie van het onderricht in non-dualiteit.

 • Verdwijnende scheidingen

  Douwe Tiemersma
   

  Verdwijnende scheidingen

  Proeven van intercultureel filosoferen

  276 pagina’s, paperback

 • Psychotherapie en non-dualiteit

  De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
  In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

 • Stiltewandelingen naar eenheid

  Wandelen in stilte is terugkeren tot de rust die in de drukte van het leven vaak wordt gemist. Veel mensen zoeken die rust en vinden die in de natuur.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod