Meditatie - Algemene informatie


Jezelf en de wereld herkennen als Openheid


Meditatie is de sfeer van de eigen geest en het eigen bewust-zijn leren kennen en laten ontplooien: de aandacht naar binnen laten gaan, de geest tot rust laten komen, de eigen situatie (vooral de geestelijke processen) leren kennen, alles laten transformeren en loslaten. Dit gebeurt in een zittende meditatiehouding, maar ook in het meditatieve lopen. Daarbij is steeds een open aandacht belangrijk.


Meditatie 1 en 2 zijn er eens per maand voor degenen die enige ervaring met meditatie hebben, zelf verder gaan met mediteren en het prettig vinden hun kennis en vaardigheden uit te breiden.
Het vertrouwd raken met de belangrijkste principes van meditatie blijft centraal staan. Deze worden uitgelegd en geoefend: het zitten, het ontspannen, het ademen, de open aandacht in de grote ruimte. Vooroefeningen en voorbereiding verbeteren het uitgangspunt voor de meditatie en maken de cursist beter bekend met de energetische, zintuiglijke, mentale en bovenmentale sferen.
Veel mensen beginnen met meditatie, omdat ze hun spanningen kwijt willen, anderen omdat ze een spirituele weg willen gaan. Doel van meditatie is het oplossen van beperkende egostructuren, waardoor een totale harmonie en openheid mogelijk wordt (a-dvaita)

In de zaal zijn zitkussens en meditatiebankjes aanwezig. De cursisten zorgen voor gemakkelijk zittende kleding en een kleedje, matje of badlaken, speciaal voor de meditatie, als ondergrond.

De meeste mensen zien pas goede resultaten als ze dagelijks oefenen. Dit laatste wordt dan ook van de cursisten verwacht. Iedereen krijgt eenmalig het basis-cursusboek met de belangrijkste informatie en oefeningen: Mediteren leren. Jezelf en de wereld herkennen als Openheid, Uitg. Advaita Centrum, Leusden 2002 (zie 'Uitgeverij').


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • De elf grote Upanishaden


    De Upanishaden vormen de grondslag van een groot gedeelte van de Indiase filosofie. Ze worden ‘Vedânta’ genoemd, dat is het einde en de culminatie van de Veda’s. De wijsheid die in de teksten naar voren komt is nog steeds een onschatbare bron, zowel in India als daarbuiten. Centraal staat daarin de visie en zijnservaring dat de kern van zelf-zijn identiek is aan de grondslag van wereld en universum.
    In dit boek is een groot gedeelte van de belangrijkste Upanishaden (8e-6e eeuw v.Chr.) opgenomen.

  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Pranayama

    Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele pranayama komen hierbij aan bod.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod