Henri Le Saux (1910-1973)


Henri Le Saux wordt beschouwd als een der pioniers op het gebied van de dialoog tussen Christendom en oosterse godsdiensten. Na negentien jaar als Benedictijner monnik geleefd te hebben, vertrekt hij in 1948 naar India waar hij in Shantivanam een kleine ashram opricht. Hij gaat zich kleden als een sannyasin en neemt de naam aan van Swami Abhishiktananda. In 1949 heeft hij een ontmoeting met Sri Ramana Maharshi in diens ashram te Tiruvannamalai. Deze gebeurtenis laat een onuitwisbare indruk achter en beïnvloedt de rest van zijn leven. In 1968 geeft hij de leiding van Shantivanam over aan Bede Griffiths en vestigt zich als heremiet in de Himalaya. Hier schrijft hij vele boeken, merendeels gericht tot Christenen, met de bedoeling hen te wijzen op de spirituele rijkdom van India.
Onderstaand gedicht is ontleend aan Teksten om bij stil te staan, bijeengebracht uit Oost en West door C.J.A. Tholens, W.D. Meinema B.V., Delft, 1986.

*

Zoek God totdat je Hem vindt voorbij iedere gedachte
over Hem en iedere indruk van Hem,
voorbij de gedachte die je je vormt over zijn ondenkbaarheid,
voorbij iedere indruk die je hebt over zijn onuitsprekelijkheid.
Om God te zoeken, zoek je ook jezelf,
voorbij jezelf als iemand die zich bewust is dat hij waarneemt,
dat hij voelt, dat hij denkt,
voorbij jezelf als iemand die zich bewust is dat hij zichzelf
waarneemt, zichzelf voelt, zichzelf denkt.
Zolang je je nog bewust bent van jezelf, heb je jezelf nog niet
bereikt.
Je bent even ver van jezelf vandaan als God van jou vandaan is.
God is je even nabij als jij jezelf nabij bent.

*


Er is geen tweeheid

als je ontspannen bent
in zelf-bewustzijn
is dat duidelijk.


  • Psychotherapie en non-dualiteit

    De psychotherapie en oosterse bevrijdingstradities zoals advaita vedânta en boeddhisme hebben in de laatste jaren een steeds grotere belangstelling voor elkaar gekregen. Ze hebben elk specifieke noties en werkwijzen, maar overlappen elkaar voldoende om een vergelijking mogelijk te maken.
    In dit boek worden diverse westerse psychotherapeutische stromingen en twee bevrijdingswegen die van oorsprong respectievelijk hindoeïstisch (Advaita Vedânta) en boeddhistisch zijn, met elkaar geconfronteerd.

  • Naar de Openheid

    De teksten in dit boek zijn geschreven op basis van gesprekken gehouden te Gouda, aangevuld met enkele gedichten en korte teksten met illustratie. 
    Als uitgangspunt dienen steeds bekende gegevens en situaties, waarin verwijzingen zitten naar dat wat niet te beschrijven is, maar dat hier Openheid wordt genoemd.

  • De bron van het zijn

    ‘Wat was mijn toestand, voordat er ervaring was? Wie was er om op deze vraag te antwoorden? … dat Ik dat geen vorm heeft en zichzelf niet kent als ik ben.’

  • Satsang

    Dit boek is een bloemlezing van satsangs gehouden door Douwe Tiemersma. Bijeenkomsten waarin hij als advaitaleraar de kern van het advaita inzicht doorgeeft.

Boeken

Douwe schreef en redigeerde gedurende zijn leven boeken. Via onze uitgeverij zijn deze nog verkrijgbaar.

Bekijk het aanbod